Wanbetalers alimentatie bijna verdubbeld

Het aantal mensen dat de alimentatie niet betaalt, is de afgelopen jaren bijna verdubbeld. Vorig jaar moest het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) in 14.512 gevallen achter de wanbetaler aan. In 2008 ging het nog om 7706 gevallen.

Alimentatie niet betaald

Dat blijkt uit cijfers die dataplatform LocalFocus heeft opgevraagd. Gemiddeld gaat het om een maandbedrag van 194 euro.

Een deel van de toename is te verklaren door de economische crisis, meent Leo de Bakker, directeur van het LBIO. Sinds de crisis uitbrak, is het aantal verzoeken om bemiddeling met 70 procent gestegen.

Geldgebrek alimentatie

Geldgebrek is slechts in een kwart van de gevallen de oorzaak dat de alimentatie niet wordt voldaan, blijkt uit onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam. Meestal vinden mensen het bedrag te hoog of stellen zij dat hun ex het geld aan verkeerde dingen uitgeeft. Ook betalen ze vaak niet omdat ze hun kinderen niet mogen zien.

bron: Bureau Debiteurenbeheer

Gemiddelde alimentatie in Nederland

Het is droevig om te lezen, maar tegenwoordig eindigen 33% van alle relaties in een scheiding. Je hoopt dat het jou nooit gebeurt, maar toch is die kans aanwezig. Als een stel van elkaar gaat scheiden dan komt het begrip alimentatie om de hoek kijken. Alimentatie is de financiële bijdrage die de meest draagkrachtige partner (in 99% van de gevallen de man) moet doen voor het levensonderhoud van de ander. Zodra er kinderen in het spel zijn, dan is er sprake van kinderalimentatie. De gemiddelde kosten voor alimentatie kunnen behoorlijk oplopen. De gemiddelde alimentatie wordt bepaald door de hoogte van het salaris en het aantal kinderen dat een stel samen heeft.

Gemiddelde kinderalimentatie (per kind)
De gemiddelde kinderalimentatie per maand ligt tussen 200 en 300 euro per kind. Uiteraard is dit bedrag hoger als de ouders meer te besteden hebben. Uitgangspunt is dat de kinderen normale dingen zoals sport of muziekles kunnen blijven doen.

Gemiddelde partneralimentatie:
De gemiddelde partneralimentatie verschilt soms enorm. Dat kan bijvoorbeeld varieren van 250 euro tot 2000 euro per maand. De gemiddelde partneralimentatie is ongeveer 650 euro per maand.

bron: gemiddeldgezien.nl

Hoogte alimentatie per kind

Wil je weten hoeveel alimentatie dient te ontvangen of te betalen? De berekening houdt rekening met het kindgebonden budget (deze wordt in mindering gebracht op het aandeel dat ouders in de behoefte van de kinderen bijdragen), de eventueel te ontvangen zorgkorting en de draagkracht van beide ouders. Doordat er rekening gehouden wordt met het kindgebondenbudget kan de behoefte aan een bijdrage lager worden.

Klik hier: Bereken de kinderalimentatie

De CijferWijzer

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief met het laatste nieuws
op het gebied van ondernemen, financiële zaken en administratie.

Something went wrong. Please check your entries and try again.