Boekhouder of accountant?

Boekhouder of accountant?

Bij het uitbesteden van de administratie kun je kiezen tussen een boekhouder of accountant.  Maar wanneer schakel je nu welke van de twee in? En wat zijn de voordelen voor jouw administratie?

Ondernemers kiezen er om diverse redenen voor hun boekhouding uit te besteden. Het kan de grootte en complexiteit zijn, maar ook het ontbreken van kennis over en tijd voor het bijhouden van een goede boekhouding.

Verschil boekhouders en accountants

Vaak heerst er onduidelijkheid over boekhouders en accountants. Deze twee zijn niet hetzelfde. Boekhouders onderhouden vaak de boekhouding voor een persoon of instelling. Accountants zijn er doorgaans voor het inrichten en controleren van boekhoudingen en administraties van grotere bedrijven.

Naast het verschil in werkzaamheden zijn er ook verschillen qua opleiding, bevoegdheden, aansprakelijkheid en kosten. In onderstaand overzicht vindt u de grootste verschillen tussen de boekhouder en accountant.

Kosten boekhouder / accountant

Boekhouder of accountant

 

 

 

 

 

 

Bron: Kamer van Koophandel

Zowel boekhouders als accountants hebben met elkaar gemeen dat zij heel nauwkeurig moeten werken. En dat is voor jou als ondernemer heel belangrijk. Zij kunnen precies uitleggen hoe jouw onderneming er financieel voorstaat.

Over het algemeen verdien je de kosten van een goede boekhouder of accountant terug. Deze financiële specialisten richten de boekhouding optimaal in, staan je bij met advies en zijn op de hoogte van verschillende fiscale voordelen. Door uitbesteding van de boekhouding kun je jezelf  richten op de belangrijke werkzaamheden in de onderneming.

Btw-schulden
Je kunt jouw accountant of boekhouder ook vragen om na te gaan of jw nog btw-schulden heeft. Het kan namelijk zijn dat een factuur per ongeluk niet in de aangifte is verwerkt. De Belastingdienst besteedt daar veel aandacht aan. Door btw-schulden alsnog aan te geven en te betalen kun je aanslagen en boetes voorkomen.

Tips boekhouder of accountant kiezen
Voor het kiezen van de juiste boekhouder of accountant kun je het beste op drie factoren letten: de prijs, de kwaliteit en de service die ze moeten leveren.
Vraag altijd meerdere offertes op en maak heldere afspraken over verwachtingen om teleurstelling te voorkomen.
Bron: Ondernemersplein – Kamer van Koophandel

De CijferWijzer

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief met het laatste nieuws
op het gebied van ondernemen, financiële zaken en administratie.

Something went wrong. Please check your entries and try again.