Auto van de zaak of eigen auto?

Voor je onderneming heb je misschien een auto nodig. Die kun je op de zaak kopen of je kunt je privéauto zakelijk gebruiken. Zakelijk rijden heeft gevolgen voor de inkomstenbelasting en de btw. Hoe zit het in elkaar?

Zakelijk rijden en de inkomstenbelasting

Voor de inkomstenbelasting is je auto ondernemersvermogen en daardoor verplicht auto van de zaak als je:

  • ondernemer bent voor de inkomstenbelasting
  • de auto gebruikt voor je onderneming
  • per jaar niet meer dan 500 kilometer privé rijdt

Aftrekbare autokosten

Is de auto van de zaak en dus ondernemersvermogen? Dan kun je de autokosten aftrekken van de winst. Autokosten zijn bijvoorbeeld:

  • afschrijvingen
  • onderhoud
  • parkeerkosten
  • de verzekering
  • motorrijtuigenbelasting

Aanschafkosten

Koop je speciaal voor jouw bedrijf een auto? Dan mag je ook de aanschafkosten van de winst aftrekken. Niet in 1 keer, maar door afschrijvingen. Verdeeld over de jaren dat je de auto gebruikt, trek je per jaar een deel van de aanschafkosten af.

Leasen en aftrekposten

Lease je zakelijk een auto? Afhankelijk van de leasevorm kun je kosten aftrekken. Bij operational lease zijn de volledige maandelijkse leasefacturen aftrekbaar. Bij financial lease zit in de termijnbedragen ook een bedrag voor de aflossing. Het aflossingsdeel in de termijnbedragen is niet aftrekbaar.

Waardebepaling eigen auto

Heb je al een auto en ga je die voor je bedrijf gebruiken? Dan bepaal je de waarde van je de auto op het moment van zakelijk gebruik. Op deze waarde mag je afschrijven. De afschrijving en de eerder genoemde autokosten zijn aftrekbaar.

Bijtelling

Gebruik je de auto van de zaak ook privé? Dan moet je voor het privégebruik een bedrag bij de winst optellen, de bijtelling. Hoeveel je moet bijtellen hangt af van de waarde van de auto, de CO2-uitstoot en de datum van afgifte van het kenteken. Je telt niet bij als je met een sluitende rittenadministratie kunt aantonen dat je niet meer dan 500 kilometer privé rijdt.

Kiezen voor zakelijk of privé rijden

Rijd je privé meer dan 500 kilometer per jaar, dan mag je voor de inkomstenbelasting kiezen of je de auto zakelijk of privé houdt. Je kiest éénmaal per auto. De keuze maak je bij de eerste digitale aangifte inkomstenbelasting na aanschaf.

Houd je de auto privé? Dan kun je geen autokosten aftrekken van de winst. Wel mag je voor iedere zakelijk gereden kilometer 19 cent van de winst aftrekken. Deze zakelijke kilometervergoeding is vooral interessant als je veel zakelijke kilometers rijdt.

Zakelijk rijden en btw

Ben je ondernemer voor de btw en mag jouw onderneming btw aftrekken? Dan mag je ook voor de btw kiezen of je de auto privé of zakelijk rijdt. Dat kan een andere keuze zijn dan voor de inkomstenbelasting. De btw op bepaalde autokosten mag je aftrekken, maar voor het privégebruik van de auto van de zaak moet je bijbetalen.

bron: KvK

De CijferWijzer

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief met het laatste nieuws
op het gebied van ondernemen, financiële zaken en administratie.

Something went wrong. Please check your entries and try again.