0342-400639 | info@cijferadvies.nl

Amerikaanse miljardairs betaalden nauwelijks belasting

Amerikaanse miljardairs hebben nauwelijks belasting betaald tussen 2014 en 2018, blijkt uit een onderzoek van documenten van de Amerikaanse belastingdienst IRS in handen van onderzoeksplatform ProPublica.

In 2007 en 2011 betaalde Jeff Bezos (Amazon), met een geschat vermogen van 186 miljard dollar de rijkste man ter wereld, helemaal geen inkomstenbelasting. Datzelfde geldt voor Elon Musk (Tesla) over het jaar 2018. Gemiddeld betaalden de 25 rijkste Amerikanen tussen 2014 en 2018 15,8% inkomstenbelasting. Dat is minder dan het percentage dat een Amerikaan met een modaal salaris betaalt. Volgens ProPublica ligt de belastingdruk van iemand met een inkomen van 45.000 dollar per jaar rond de 20%.

Effectief is het percentage dat de miljardairs betalen echter nog veel lager, zegt ProPublica. Tussen 2014 en 2018 steeg het vermogen van de rijkste 25 Amerikanen met 401 miljard dollar. Daarover betaalden ze 13,6 miljard belasting, omdat maar 86 miljard dollar als inkomen werd geregistreerd. De belastingdruk komt dan neer op 3,4%.

Loopholes

De miljardairs hebben volgens ProPublica verschillende legale manieren om onder de hoge belastingtarieven uit te komen, waaronder het schenken van geld aan goede doelen. Ook worden vakantiehuizen, jachten, aandelen in bedrijven en andere investeringen niet gezien als vermogen door de Amerikaanse belastingdienst en dus blijft dat geld onbelast.

Pas over de winst na verkoop moet belasting worden betaald, maar ook in die situaties weten de miljardairs via zogenoemde loopholes belasting te ontwijken, schrijft het platform. Een van die tactieken is het lenen van enorme sommen geld en die ondersteunen met aandelen. Leningen worden in de Verenigde Staten niet belast en de rente die erover betaald moet worden, is in veel gevallen ook nog eens aftrekbaar. De FBI heeft een onderzoek ingesteld naar hoe ProPublica aan de belastingdocumenten gekomen is.

Bron: NOS/NU, 9 juni 2021

Bron: Taxence

De CijferWijzer

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief met het laatste nieuws op het gebied van ondernemen, financiƫle zaken en administratie.