0342-400639 | info@cijferadvies.nl

Golf van 3.800 faillissementen op komst

Het aantal faillissementen is lager op dit moment dan voor de coronacrisis. De maatregelen van de overheid hebben ertoe geleid dat ook financieel ongezonde organisaties zich nog staande houden. Als de overheidssteun op een gegeven moment wegvalt, wordt een golf van ruim 3.800 faillissementen verwacht.

De financiële en fiscale coronamaatregelen (tool) van de rijksoverheid hebben als doel ervoor zorgen dat organisaties die normaal gezond zijn de coronacrisis overleven. Een bijkomend effect is dat ongezonde organisaties ook overeind blijven, volgens bedrijfsdataspecialist Altares Dun & Bradstreet. Volgens een data-analyse van ruim 3 miljoen organisaties zijn er tot dusverre 3.800 minder faillissementen geweest dan voorspeld op basis van de ontwikkeling van het bruto binnenlands product (bbp). Bij het wegvallen van de overheidssteun zal er alsnog een golf van 3.800 faillissementen ontstaan.

Double dip leidt tot 3.300 extra faillissementen

Altares Dun & Bradstreet vreest ook dat nu de zogenaamde ‘tweede golf’ zijn intrede heeft gedaan er een tweede lockdown op komst is. Dit vormt na de eerste lockdown een tweede klap op de economie. Wanneer dit gebeurt, is er sprake van een ‘double dip’. Bij een double dip worden er in de 12 maanden vanaf oktober 2020 maar liefst 14.789 faillissementen verwacht. Dat zijn 3.300 faillissementen meer dan bij een single dip (11.496 faillissementen).

Matigere groei van de economie

Bij een tweede lockdown zal er ook een snellere toename van het aantal faillissementen te zien zijn. Dat is vooral vanwege de veel matigere groei van de economie in 2021 bij een double dip. Vooral in de transport, industrie, bouw en groothandel is er een grote kans op faillissementen. Een double dip veroorzaakt de hoogste stijging van het risico op faillissement in de sector industrie. Dat is 0,63% bij een single dip en 0,92% bij een double dip, aldus het onderzoek (pdf) van Altares Dun & Bradstreet.

Bron: BV Rendement

De CijferWijzer

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief met het laatste nieuws op het gebied van ondernemen, financiële zaken en administratie.