0342-400639 | info@cijferadvies.nl

Jubelton is volgens rechter niet discriminerend

De wetgever is volgens Rechtbank Gelderland niet zijn boekje te buiten gegaan door een leeftijdsgrens te stellen aan de verhoogde vrijstelling bij schenking van een eigen woning.

Ouders kunnen aan hun kinderen een schenking doen die tot een bedrag van € 103.643 (bedrag 2020) is vrijgesteld als het kind deze zogenoemde jubelton besteed aan zijn eigen woning. Een voorwaarde is dat het kind of zijn fiscale partner tussen de achttien en veertig jaar oud is. Een man stelde voor de rechtbank dat deze leeftijdseis discriminerend is. Hij had in 2017 als 43-jarige van zijn vader € 40.000 ontvangen om zijn hypotheek af te lossen. Zijn broer van 39 kreeg hetzelfde bedrag geschonken. De man eiste dezelfde fiscale behandeling als zijn jongere broer, die geen schenkbelasting hoefde te betalen.

Gerechtvaardigde doelstelling

De rechtbank merkt op dat pas sprake is van verboden discriminatie als geen gerechtvaardigde doelstelling ten grondslag ligt aan een gemaakt onderscheid. Overigens moet zo’n maatregel wel in een redelijke verhouding staan tot het onderscheid, anders is toch sprake van discriminatie. De rechtbank behandelt vervolgens de doelstelling van de leeftijdsgrens van de jubelton. De leeftijdsgroep tot veertig jaar heeft het meest te maken met onderwaarde van hun woning. Verder beschikken jonge huishoudens tot veertig jaar over kleine financiële buffers. De rechtbank vindt deze veronderstellingen niet zo onredelijk. De wetgever is dus binnen zijn ruime beoordelingsvrijheid gebleven. De rechtbank verklaart het beroep van de man daarom ongegrond.

Verdrag: art 14 EVRM

Wet: art. 33 onderdeel 5° sub c SW 1956

Bron: Rechtbank Gelderland 12 oktober 2020 (gepubliceerd 20 november 2020), ECLI:NL:RBGEL:2020:5408, AWB 20/2590

Bron: Taxence

De CijferWijzer

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief met het laatste nieuws op het gebied van ondernemen, financiƫle zaken en administratie.