0342-400639 | info@cijferadvies.nl

Nauwelijks strafzaken bij witwasmeldingen

Er volgen amper strafzaken uit de tienduizenden witwasmeldingen die opsporingsinstanties jaarlijks binnenkrijgen via banken en accountants. Dit meldt Trouw.

Vorig jaar meldden de banken ruim 155.000 ongebruikelijke transacties aan de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU-Nederland). Deze onderzocht de meldingen en classificeerde ongeveer 39.000 transacties als ‘verdacht’. De transacties waren samen goed voor een totale waarde van meer dan 19 miljard euro.

De vele meldingen leidden echter amper tot strafrechtelijk onderzoek, aldus Trouw. Hoewel het OM niet precies bijhoudt hoeveel van deze meldingen tot een strafzaak hebben geleid, gaat het om ongeveer “enkele tientallen in de afgelopen paar jaar”, volgens de woordvoerder van het OM tegen de krant.

Dat er relatief weinig strafzaken uit de meldingen komen, komt volgens Brigitte Unger, Utrechts hoogleraar en autoriteit in witwasonderzoek, door de kwaliteit van de meldingen. Er zou nader onderzoek nodig zijn.

Afschrikmiddel

Dit vergt meer ICT-expertise bij de overheid. Daarmee kan effectiever worden gefilterd op verdachte patronen in de vele meldingen. Zolang de kwaliteit van de meldingen niet wordt verhoogd, dient het meldsysteem vooral als “afschrikmiddel voor criminelen”, aldus Unger.

Hoewel er relatief weinig strafzaken uit het meldingssysteem bij de FIU voortkomen, kan de informatie wel nuttig zijn voor toekomstig onderzoek, zegt de woordvoerder van het OM tegen de krant. Doordat de meldingen bij de FIU bewaard blijven in het systeem, is het voor de instanties mogelijk om in de toekomst nieuwe verdachte meldingen na te trekken.

Bron: Taxence

De CijferWijzer

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief met het laatste nieuws op het gebied van ondernemen, financiƫle zaken en administratie.