0342-400639 | info@cijferadvies.nl

Nederland en Duitsland samen voor minimumbelasting

Nederland en Duitsland willen gezamenlijk optrekken bij de gesprekken die in internationaal verband plaatsvinden over het invoeren van een minimumbelasting.

Staatssecretaris Snel van Financiën: Nederland gaat al een minimumbelasting invoeren met de bronbelasting. Maar om internationale belastingontwijking te voorkomen, is internationale samenwerking nodig. Want anders betaalt een bedrijf alsnog te weinig belasting, maar dan via een ander land. Het is in het belang van Nederland om hierover samen op te trekken, zodat de maatregelen wel goed uitvoerbaar zijn en duidelijk voor het bedrijfsleven.’

Doorstroomactiviteiten

Per 2021 gaan bedrijven die gevestigd zijn in landen met een winstbelasting van minder dan 9% aan de Nederlandse fiscus een belasting van 20,5% betalen over de rente en royalty’s die zij uit Nederland ontvangen. Dat geldt ook voor bedrijven in landen op de Europese zwarte lijst. Hiermee wordt voorkomen dat Nederland wordt gebruikt voor doorstroomactiviteiten naar belastingparadijzen.

Het idee achter een minimumbelasting is dat je als landen gezamenlijk afspreekt tegenover welk minimum percentage winst belast zou moeten worden. Betaalt een bedrijf in een land minder belasting dan dit minimum, dan kan een ander land als er betalingen vanuit dat land plaatsvinden aan dit bedrijf zelf belasting gaan heffen. Nederland wil samen met Duitsland en Frankrijk meewerken aan de verdere uitwerking hiervan. Verder heeft Snel ook gepleit om samen op te trekken bij het vergroenen van belastingen, zoals een vliegbelasting en CO2-belasting.

 

bron: Taxence

De CijferWijzer

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief met het laatste nieuws op het gebied van ondernemen, financiƫle zaken en administratie.