0342-400639 | info@cijferadvies.nl

No-deal Brexit: overgangsperiode mogelijk tot 1 januari 2020

De Belastingdienst heeft alvast een eventuele overgangsperiode voor de loonbelasting tot 1 januari 2020 aangekondigd, want een no deal-Brexit op 12 april 2019 is nog steeds mogelijk. Het Britse parlement heeft namelijk geen akkoord op een goede terugtrekking bereikt.

De Belastingdienst heeft informatie gepubliceerd over de gevolgen van een no-deal Brexit voor de loonbelasting. Als voorbereiding op een no-deal voor de Brexit heeft de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) werknemers uit het Verenigd Koninkrijk een brief gestuurd die tot 1 juli 2020 geldt als tijdelijke werk- en verblijfsvergunning. Werkgevers moeten er rekening mee houden dat nieuwe Britse werknemers, vanaf 12 april 2019 een geldige verblijfsvergunning en werkvergunning moeten hebben als de Brexit doorgaat. Heeft de nieuwe werknemer deze niet, dan moet zijn werkgever het anoniementarief toepassen.

Loonbelastingtabellen en premies

Met het Verenigd Koninkrijk heeft Nederland, ook na een (no deal-)Brexit, nog altijd een belastingverdrag. Ondanks dit verdrag heeft een Britse werknemer vanaf 1 januari 2020 geen recht meer op het belastingdeel van de arbeidskorting, net zoals andere buitenlandse werknemers uit een derde land. Daarom moeten werkgevers vanaf 2020 de loonbelastingtabellen voor inwoners van een derde land gebruiken.

Tot 1 januari 2020: overgangsregelingen

De Belastingdienst heeft fiscaal overgangsrecht voor Nederlanders die naar het Verenigd Koninkrijk verhuizen uitgewerkt. Ook is door de Belastingdienst een aantal zaken op een rij gezet waar werkgevers vanaf 2020 scherp op moeten zijn, als er een no deal-Brexit komt:

  • Pensioenpremies die werknemers betalen, mogen werkgevers tot 1 januari 2020 in mindering brengen op de brutolonen. Na deze datum moeten werkgevers opnieuw goedkeuring vragen bij de Belastingdienst of bij het betreffende kantoor in het buitenland.
  • Vanaf 1 januari 2020 hebben werkgevers geen recht meer op afdrachtsvermindering speur- en ontwikkelingswerk voor werkzaamheden verricht in de Verenigd Koninkrijk. De afdrachtvermindering zeevaart is tot 1 januari 2020 40%, maar zal vanaf die datum dalen naar 10%.

 

bron: Rendement

De CijferWijzer

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief met het laatste nieuws op het gebied van ondernemen, financiƫle zaken en administratie.