0342-400639 | info@cijferadvies.nl

Tozo-krediet komt op naam van dga in plaats van bv

Een dga kan op grond van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers krediet aanvragen voor zijn bv. Maar dat krediet komt wel op zijn naam te staan.

In een zaak voor Rechtbank Midden-Nederland had een man een aanvraag ingediend voor bedrijfskrediet op grond van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (Tozo). Dit krediet moest de doorlopende bedrijfskosten van zijn bv financieren. De gemeente kende het Tozo-krediet toe aan de dga. Maar deze ging in bezwaar en beroep. Hij vond namelijk dat de gemeente het krediet had moeten toekennen aan zijn bv. Voor de rechtbank stelt hij voor Tozo1 niet te kwalificeren als zelfstandige. Als subsidiair standpunt stelt hij dat het bedrijfskrediet mede op naam van de bv had moeten staan. De rechtbank haalt uit de regeling dat de zelfstandige de aanvrager is en degene die het krediet krijgt toegewezen. De dga heeft terecht de aanvraag ingediend. Dat niet hij maar zijn bv staat ingeschreven in de Kamer van Koophandel, sluit niet uit dat hij kwalificeert als zelfstandige. Het Tozo-krediet is dus terecht toegerekend aan de dga.

Fout in besluit qua aansprakelijkheid

Vervolgens gaat de rechtbank in op de hoofdelijke aansprakelijkheid voor de verplichtingen die voortvloeien uit het accepteren van het Tozo-krediet. De bv moet deze hoofdelijke aansprakelijkheid mede aanvaarden. De gemeente had dit ten onrechte niet vermeld in het bestreden besluit. Op dit punt heeft de dga wel gelijk, zodat de rechtbank zijn beroep toch gegrond verklaart. De gemeente moet daarom een nieuw besluit nemen en het griffierecht van de dga vergoeden.

Wet: art. 12, eerste lid en 11 Tozo

Bron: Rechtbank Midden-Nederland 21 mei 2021 (gepubliceerd 17 maart 2022), ECLI:NL:RBMNE:2021:2178, UTR 20/4430

Bron: Taxence

De CijferWijzer

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief met het laatste nieuws op het gebied van ondernemen, financiƫle zaken en administratie.