0342-400639 | info@cijferadvies.nl

Vereniging | VvE

Wanneer je met een aantal gelijkgestemden eenzelfde doel nastreeft, kun je besluiten een vereniging op te richten zoals een ondernemersvereniging, sportvereniging, buurtvereniging of Vereniging van Eigenaren (VvE).
 

Vereniging oprichten

Je kunt kiezen voor een vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid, waarbij zowel de vereniging als de bestuurders in privé aansprakelijk zijn en tussenkomst van een notaris niet nodig is. Voor de oprichting van een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid is een notariële akte inclusief statuten en inschrijving bij het Handelsregister van de KVK noodzakelijk. In de statuten staat beschreven wat de bestuursleden wel en niet mogen doen.

Een vereniging bestaat uit (minimaal twee) leden, die gezamenlijk tijdens een ledenvergadering beslissingen over de organisatie nemen en het bestuur benoemen. Vervolgens wijst het bestuur uit zijn midden een voorzitter, secretaris en een penningmeester aan.

Vereniging en administratie

De inkomsten van een vereniging komen tot stand via contributies van leden of via donaties en inzamelingsacties. Een vereniging is wettelijk verplicht een boekhouding bij te houden en moet binnen zes maanden na afloop van het boekjaar een overzicht van de baten en lasten kunnen overleggen. De penningmeester is hiervoor verantwoordelijk en wordt gecontroleerd door de kascommissie, die eveneens bestaat uit leden van de vereniging.

Als penningmeester heb je een stevige klus te doen. De ledenadministratie bijhouden, tijdig de contributies innen, aanmaningen versturen. Onze CijferAdviseurs ondersteunen de penningmeester en het bestuur met de administratie en geven adviezen, die soms onverwacht nodig zijn om leden van goede rapportages te voorzien. Of de vereniging ook belasting moet betalen, hangt af van de specifieke situatie. Onze belastingexperts kunnen je hierover adviseren.

Administratiepakket voor verenigingen

Wil jij kennismaken met CijferAdvies en meer weten over hoe efficiënt wij jouw vereniging kunnen helpen? Dan maken wij graag een afspraak voor een presentatie. Wil je zelf de administratie doen? Dat kan natuurlijk ook met ons online administratiepakket voor verenigingen vanaf € 19 per maand.

Ben je op zoek naar een administratiekantoor voor jouw vereniging? Wil je degelijk advies over het opzetten van de verenigingsadministratie? Heb je interesse in ons online administratiepakket voor verenigingen, inclusief ledenadministratie? Neem dan contact met ons op via info@cijferadvies.nl. Liever telefonisch contact? Bel vandaag nog naar 0342 - 400639 en vraag naar Adriaan Koppens. Of neem contact op met de CijferAdviseur bij jou in de buurt.

De CijferWijzer

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief met het laatste nieuws op het gebied van ondernemen, financiƫle zaken en administratie.