Aantal zzp’ers in geestelijke gezondheidszorg stijgt
Aantal zzp’ers in geestelijke gezondheidszorg stijgt

Recente berichten

Aantal zzp’ers in geestelijke gezondheidszorg stijgt

Aantal zzp’ers in geestelijke gezondheidszorg stijgt

Aantal zzp’ers in geestelijke gezondheidszorg stijgt

Het aantal ondernemers in de geestelijke gezondheidszorg is de afgelopen vijf jaar toegenomen met 35%, zegt de Kamer van Koophandel (KVK). Stans Damen, woordvoerder van de netwerkvereniging De Nederlandse ggz, ziet vooral het aantal zzp’ers in deze sector toenemen.

Terwijl er in het Nederlandse bedrijfsleven minder startende bedrijven in december vorig jaar waren, nam het aantal starters in de gezondheidszorg juist toe. Er was voornamelijk een groei onder zzp’ers in de geestelijke gezondheidszorg. Het aantal bij KVK ingeschreven ondernemers in deze sector is sinds 2017 met 35% gestegen van: 12.922 naar 17.400.

Aantal ondernemers in geestelijke gezondheidszorg in Nederland (2017-2022):

Aantal ondernemers in geestelijke gezondheidzorg Nederland
Bron: KVK Handelsregister

De ggz-zorg kampt met grote personeelstekorten. De helft van de ggz-organisaties heeft bijna 5.400 uitstaande vacatures, waarvan de helft moeilijk vervulbaar.

Drijfveren zelfstandigen in de zorg

Ondanks het grote aantal vacatures in de branche, stijgt het aantal zelfstandigen binnen deze sectoren. Stans Damen, woordvoerder van de netwerkvereniging De Nederlandse ggz  is niet bekend met de reden waarom dit aantal zo groeit. Wel kan hij een aantal drijfveren bedenken: “Het perspectief op meer vrijheid vinden sommigen aantrekkelijk. Anderen zeggen dat ze als zelfstandige meer kunnen verdienen. Weer anderen kiezen voor het ondernemerschap om hun werkdruk beter te kunnen managen, bijvoorbeeld minder diensten in avonden en weekenden.”

Kosten inhuur van flexkrachten

De groeiende personeelstekorten, een hoog ziekteverzuim en de inzet van flexkrachten leggen een zware druk op bedrijfsresultaten van de ggz-sector, aldus Damen. Vorig jaar kostte de inhuur van flexkrachten de sector in totaal 603 miljoen euro.

  • Leestip: In deze whitepaper staan handige tips en concrete adviezen voor zorgorganisaties om grip op de inhuur te houden.

Afspraken Integraal Zorgakkoord

Een bijkomend probleem is dat de meeste zzp’ers zelf kunnen bepalen wanneer ze werken, zodat onpopulaire diensten open blijven staan. Vaak is dat een doorn in het oog van de vaste krachten.

In het Integraal Zorgakkoord (IZA) wil het kabinet daarover afspraken vastleggen met werkgevers- en werknemersorganisaties en met de zorgverzekeraars. “Zzp’ers in de zorg moeten verplicht meedraaien met avond, nacht- en weekenddiensten. Tarieven worden gekoppeld aan cao-lonen en brancheorganisaties gaan duidelijke regels opstellen over de inzet van zzp’ers om daarmee schijnzelfstandigheid te voorkomen.” Dat staat te lezen in een conceptversie van het Integraal Zorgakkoord (IZA).

Starten als zzp’er in de Zorg

Heb je plannen om als zelfstandige in de geestelijke gezondheidszorg te beginnen? Lees hier waar je volgens de Kamer van Koophandel (KVK) op moet letten bij het starten als zzp’er in de zorg.

Je kunt ook contact op nemen met een van onze CijferAdviseurs die ervaring hebben met zzp’ers in de zorg.

Bron:  Zipconomy

Inhoud

De CijferWijzer

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief met het laatste nieuws op
het gebied van ondernemen, financiële zaken en administratie.