Ben je klaar om een bedrijf te starten? Ontdek wanneer je moet inschrijven
Ben je klaar om een bedrijf te starten? Ontdek wanneer je moet inschrijven

Recente berichten

Ben je klaar om een bedrijf te starten? Ontdek wanneer je moet inschrijven

Ben je klaar om een bedrijf te starten? Ontdek wanneer je moet inschrijven

Ben je klaar om een bedrijf te starten? Ontdek wanneer je moet inschrijven

Je bent van plan een bedrijf te starten, maar je bent nog niet begonnen met het opzetten van bedrijfsactiviteiten. Wanneer is het moment aangebroken dat je je moet inschrijven bij de KVK? Het kan voorkomen dat je al een KVK-nummer nodig hebt, voordat je aan de slag gaat. Dit kan het geval zijn wanneer je bijvoorbeeld een pand wilt huren, vergunningen moet aanvragen of inkopen wilt doen voor je toekomstige bedrijf. Hoewel je nog niet actief bent met je bedrijf, kun je je wel alvast inschrijven bij de Kamer van Koophandel om een KVK-nummer te verkrijgen.

Bedrijf starten en inschrijven

Klaar om een eigen bedrijf te starten? Dan is het moment gekomen om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK). Zodra je je inschrijft, beschouwt de Belastingdienst je als ondernemer, zelfs als je nog geen klanten of opdrachten hebt. Als ondernemer ben je verplicht om btw-aangifte (omzetbelasting) te doen, zelfs als je nog geen omzet hebt. In dat geval dien je een zogenaamde nul-aangifte in.

Je kunt je eenvoudig inschrijven door het inschrijfformulier in te vullen bij de KVK. Vervolgens maak je een afspraak bij een van de KVK-kantoren in je buurt. Hier wordt alles eenvoudig uitgelegd.

Waarom eerder inschrijven?

Er zijn verschillende redenen om je bedrijf eerder in te schrijven bij de KVK. Een belangrijke reden is bijvoorbeeld als je een bedrijfspand gaat huren of kopen. Voor het tekenen van een huur- of koopcontract heb je namelijk een KVK-nummer nodig. Daarom is het verstandig om je alvast in te schrijven, zodat je dit nummer tijdig kunt verkrijgen.

Wanneer je je inschrijft, registreert de KVK eerst je privéadres. Het adres van het bedrijfspand wordt vervolgens in de bedrijfsomschrijving opgenomen. Zodra je het huur- of koopcontract hebt getekend, dien je dit door te geven aan de KVK. Zorg ervoor dat je alvast een huur- of koopcontract van het bedrijfspand hebt. De KVK past dan je inschrijving aan, zodat de juiste gegevens in het Handelsregister worden opgenomen. Let op: bij de inschrijving zijn bewijsstukken nodig, zoals een intentieverklaring van de verhuurder, makelaar of tussenpersoon van het bedrijfspand.

Ga je en bedrijf overnemen of pachten?

Ook bij het overnemen of pachten van en bedrijf heb je een inschrijven nodig. Je schrijft je in met je eigen naam. Zodra je het overname- of pachtcontract tekent voeg je een handelsnaam toe. Dit wijzig je ook eenvoudig online. Dus voor de overname ben je wel al ingeschreven!

Ga je een franchise starten?

Bij het starten van een franchise kan het zijn dat je een KVK-nummer nodig hebt. Dan schrijf je je in met je eigen naam en privé adres. Heb je alles rond met de franchise? Dan geef je je bedrijfsnaam en het adres van je bedrijf eenvoudig online door.

Ben je aan het voorbereiden en betaal je al btw?

Als je een eigen bedrijf gaat starten kan het zijn dat je al aankopen doet voordat je echt begint. Daar betaal je BTW over. Dit zijn eigenlijk bedrijfskosten en investeringen. Dit is gelukkig op een later moment terug te vragen bij de Belastingdienst.

Startersbegeleiding bij CijferAdvies

Bij CijferAdvies staan we klaar om startende ondernemers te begeleiden. Of je nu net begint met het verkennen van ondernemerschapsideeën of al een duidelijk plan hebt. Onze experts bieden persoonlijk advies op maat om je te helpen bij elke stap van het proces. Van het opstellen van een solide businessplan tot het navigeren door de inschrijvingsprocedure bij de Kamer van Koophandel. Wij zijn er om je te ondersteunen. Met onze ervaring en expertise zorgen we ervoor dat je goed van start gaat. Een eigen bedrijf starten en klaar zijn voor succes op de lange termijn? Dat is wat een administratiekantoor 2.0 voor je kan betekenen.

Inhoud

De CijferWijzer

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief met het laatste nieuws op
het gebied van ondernemen, financiële zaken en administratie.