0342-400639 | info@cijferadvies.nl

Intensive Care voor ondernemers

De helpende hand in tijden van crisis
Zoek hulp en neem tijdig maatregelen

Het is lastig om na te denken over de toekomst in een onrustige periode. Je bedrijf was winstgevend en er waren grote plannen om door te groeien. Maar de coronacrisis komt om de hoek en je krijgt de ene klap na de andere. Opnieuw worden de maatregelen aangescherpt. De vraag die veel ondernemers op de lippen brandt, is: ‘Hoe overleef ik de coronacrisis?

Helaas is niemand in staat om de huidige situatie te veranderen en het virus weg te toveren. Gelukkig kun je in veel situaties wel de koers bijstellen. De specialisten van CijferAdvies staan klaar om een frisse wind in de zeilen te blazen. De crisis hakt er misschien flink in, maar dat betekent niet dat faillissement je enige optie is.

Faillissement onvermijdbaar?

Faillissement is niet altijd zo onvermijdbaar als je denkt! De adviseurs van CijferAdvies kunnen je helpen om de situatie in kaart te brengen. Het is als ondernemer soms moeilijk andere opties te zien, omdat je persoonlijk betrokken bent. Zolang je maar positief blijft en de wil hebt om jouw onderneming te redden, zijn er kansen. Je moet daarvoor wel op tijd in actie komen en de situatie onder ogen durven zien. Wacht niet tot je overstroomt en verdrinkt in de schulden! Te lang doorgaan kan financiële problemen met zich meebrengen. En ja, het kan leiden tot een faillissement of schuldsanering. Wanneer je tijdig hulp inschakelt, zul je zien dat er mogelijkheden zijn!

Van Intensive Care naar Recovery 

Met dit stappenplan helpt CijferAdvies de ondernemer in zwaar weer om een dreigend faillissement voor te zijn. De Intensive Care voor bedrijven heeft als einddoel de onderneming weer gezond te krijgen.

Ga het gesprek aan
Het is belangrijk dat je op tijd het gesprek aangaat met een vertrouwenspersoon, een adviseur die je bijstaat. Een blik van buiten de organisatie kan waardevol zijn. In het voorbeeld wist de ondernemer tijdig aan te geven dat het dreigde mis te gaan. Door in gesprek te gaan, kan gezocht worden naar kansen voor de toekomst in plaats van een vroegtijdige beëindiging van de onderneming.

Creëer financiële ruimte
Door aan te sturen op financiële armslag, krijg je de ruimte die je nodig hebt om een tweede kans van slagen te creëren. In deze stap wordt zoveel mogelijk informatie over de onderneming verzameld. Gekeken wordt naar de huidige (financiële) situatie en de belanghebbenden worden in kaart gebracht. Hierdoor ontstaat inzicht in de organisatie en schuldenlast. Het kan zijn dat een open gesprek met de crediteuren al helpt bij het creëren van financiële ruimte. Iemand van buiten jouw onderneming kan advies geven en de gesprekken voeren. Financiële armslag zorgt voor rustiger vaarwater,

Vernieuw je business plan
De volgende stap is het gezond maken van de onderneming. Het kan zijn dat meer onderzoek nodig is, voordat concrete plannen worden gemaakt. Verandering staat centraal in deze stap. Door met onze adviseurs te kijken naar je huidige business plan, kan gewerkt worden aan nieuwe inkomstenbronnen. Hiervoor moet duidelijk worden wat het bestaansrecht van de onderneming is. Wat heb je nodig voor het nieuwe businessplan en hoe kom je daar aan? Het kan bijvoorbeeld zomaar zijn dat de coronacrisis je hele businessplan omgooit. Als ondernemer is het dan fijn om te kunnen sparren met een klankbord die verstand heeft van jouw business.

Zorg voor overzicht
Een nieuw businessplan is gemaakt en de huidige financiële ruimte maakt een start met het plan mogelijk. Gekeken wordt naar de begroting en liquide middelen. Vandaaruit kun je zien wat eventueel nodig is aan financiering. Er is namelijk geld nodig om verandering te realiseren. Maak een overzicht van je financiële mogelijkheden. Waar heb je recht op? Wellicht is ondersteuning vanuit de overheid mogelijk? Ondertussen weet je beter wat er anders moet en kun je van hieruit weer vooruitkijken!

Vinger aan de pols
CijferAdvies laat de ondernemer niet met rust nadat de storm is gaan liggen. Onze experts bieden een periode van nazorg en blijven de onderneming volgen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de kapitein het schip weer aanvoert. Zo nodig met hulp van CijferAdvies om bij te sturen. 

De CijferWijzer

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief met het laatste nieuws op het gebied van ondernemen, financiële zaken en administratie.