Eén op de drie zzp’ers gaat op werkvakantie

Recente berichten

Zzp’ers combineren hun werk steeds vaker met vakantie, blijkt uit een enquête van online bank Knab. Waarom doen zij dit en hoe pak je het slim aan?

Eén op de drie zzp’ers is in 2022 op een werkvakantie geweest of is dat nog van plan, blijkt uit een onderzoek van Knab onder 1100 zzp’ers. Ze werken in zo’n periode gemiddeld tweeënhalve week vanuit het buitenland.

Even ontspannen

Door de krappe arbeidsmarkt hebben zzp’ers vaak veel werk. Dan is het natuurlijk ook belangrijk om op vakantie te gaan en uit te rusten. 85% van de ondervraagden geeft dan ook aan dat ze een vakantie nodig hebben voor hun mentale gezondheid. Een kwart van de zzp’ers is wel bang om werk mis te lopen tijdens hun vakantie. Een werkvakantie is dan een oplossing.

Coronacrisis

Sinds de coronacrisis is het een stuk normaler om op afstand te werken. Het maakt veel opdrachtgevers niet meer uit of je nu op het kantoor werkt of vanaf een vakantieadres. 87% van alle zzp’ers die op afstand werken zegt dat zijn werkgever hier soepeler in is sinds de crisis.

Werkvakanties niet geschikt voor iedereen

Toch kan niet iedereen zijn werk goed combineren met vakantie. 64% van de ondervraagden kan zijn opdracht (deels) op afstand uitvoeren, maar er zijn grote verschillen tussen sectoren. In de IT-sector kan 90% van de zzp’ers zijn werk vanaf een vakantieadres doen. In de bouw en horeca is dat een stuk minder. Daar kunnen respectievelijk 30 en 37 procent van de zzp’ers op afstand werken.

Tips om zelf op werkvakantie te gaan

Als je van plan bent op werkvakantie te gaan zijn er veel dingen waar je rekening mee moet houden. Wij zetten daarom een aantal tips op een rij voor een succesvolle werkvakantie:

  1. Bedenk je eerst op welke manier jij het liefst je dag indeelt. Werk je liever halve dagen, zodat je de rest van de dag vakantie kunt vieren? Of past het beter bij jou om volledige werkdagen af te wisselen met volledig vrije dagen? Denk daarbij niet alleen aan de aard van je werk, maar ook aan de manier waarop jij het best kunt ontspannen.
  2. Bepaal hoeveel uur jij wilt (of moet) werken op vakantie. Tijdens een werkvakantie wil je genoeg tijd hebben om te ontspannen en je omgeving te ontdekken. Ga dus niet fulltime door met werken zoals je thuis doet.
  3. Wees realistisch over welke dagen je wel en niet kunt werken. Ben je bijvoorbeeld de eerste dag lang aan het rijden voordat je op je bestemming bent? Dikke kans dat er dan van werken weinig terecht komt.
  4. Selecteer je accommodatie op basis van wat jij nodig hebt om je werk te doen. Bijvoorbeeld goede WiFi, airconditioning, een extra werkkamer in je AirBnb of een coworkingspace in de buurt van je hotel. Er bestaan ook speciale accommodaties voor werkvakanties en digitale nomaden.
    Extra tip: wil je zeker weten dat je WiFi goed is? Vraag de verhuurder om een screenshot van een speedtest.
  5. Laat je opdrachtgever(s) weten hoe het zit met jouw beschikbaarheid en bereikbaarheid in je werkvakantie. Welke dagen of dagdelen werk je, welke niet? Denk ook aan het tijdsverschil als je afspraken plant.
  6. Communiceer jouw werkschema duidelijk met je reisgezelschap om teleurstelling en frustratie te voorkomen. Laat weten wanneer je werkt en dus liever niet gestoord wilt worden, en wanneer je het leuk vindt om samen op pad te gaan.

Bron: Zipconomy

De CijferWijzer

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief met het laatste nieuws op
het gebied van ondernemen, financiële zaken en administratie.