Energie besparen?
Schakel een energieadviseur in

Energie besparen? Schakel een energieadviseur in

Recente berichten

Wil je je bedrijf verduurzamen, dan heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt je pand isoleren, een warmtepomp laten installeren of overstappen op elektrische bestelwagens. Voordat je begint met vergroenen, is het handig om te weten waarmee je in jouw persoonlijke situatie het meeste geld en CO2-uitstoot bespaart. Een energieadviseur helpt je daarbij.

In dit artikel lees je welke stappen je doorloopt als je aan de slag gaat met verduurzamen én hoe een energieadviseur je daarbij kan helpen.

SVM-regeling tijdelijk gesloten

Om ondernemers te helpen met verduurzamen is er de Subsidieregeling verduurzaming mkb (SVM). Deze vergoedt tachtig procent van de kosten voor een energieadviseur, met een maximum van 2.500 euro. De SVM is momenteel gesloten. De overheid werkt aan strengere kwaliteitseisen. Wanneer de regeling weer opengaat is nog niet bekend.

Zo helpt de energieadviseur

Ga je aan de slag met verduurzamen, dan doorloop je verschillende stappen: van onderzoeken tot doen. De energieadviseur kan helpen bij sommige of alle stappen. Je kunt één adviseur inschakelen voor het hele traject, of voor de verschillende stappen andere adviseurs vragen.

Voorbeeld: Liesbeth schakelt voor haar groothandel in groente en fruit een energieadviseur in. Het pand heeft een hoog energieverbruik. Vanwege de stijgende energieprijzen wil ze daar wat aan doen. Uit het adviesrapport blijkt dat Liesbeth op haar energiekosten kan besparen door het pand te laten isoleren. De adviseur helpt haar bij het aanvragen van offertes en begeleidt de isolatie van het pand.

Stap 1. Onderzoek

Zoek een betrouwbare energieadviseur en laat een energieonderzoek uitvoeren. Michiel Steerneman van FedEc, branchevereniging voor energieadviseurs, legt uit: “De adviseur loopt door je pand en bekijkt wat de grootste energieverbruikers zijn. Op basis daarvan krijg je een energierapport op maat, waarin je ziet welke maatregelen je het best kunt nemen. In dit rapport staat ook wat iedere maatregel kost en hoeveel je ermee bespaart.” Dit kunnen energiebesparende maatregelen voor je bedrijfspand zijn, zoals het plaatsen van driedubbel glas en zonnepanelen, maar ook maatregelen voor je bedrijfsvoering, zoals overstappen op elektrische bestelwagens of energiezuinige apparatuur.

Voorbeeld: De energieadviseur van Liesbeth inspecteert haar groothandel en maakt een energierapport. Hieruit blijkt dat ze veel energie kan besparen door te isoleren en driedubbel glas te plaatsen.

Stap 2. Actieplan en budget

Beslis op basis van het adviesrapport welke acties je wilt uitvoeren. Daarna kun je aan de slag met een financieel plan. De overheid stimuleert energie- en CO2-besparende maatregelen met subsidies en belastingvoordelen. Zo is er subsidie voor een warmtepomp en belastingvoordeel voor energiezuinige bedrijfsmiddelen. Door slim gebruik te maken van deze regelingen bespaar je veel geld als je concreet aan de slag gaat met het advies. Als je niet voldoende van alle mogelijkheden afweet, dan kan het lastig zijn om zoveel mogelijk voordeel te krijgen. Een energieadviseur is op de hoogte is van de verschillende regelingen en helpt je om deze zo voordelig mogelijk te gebruiken.

Voorbeeld: Liesbeth besluit om het pand volledig te isoleren, maar geen driedubbel glas te plaatsen. Ze heeft niet het budget om beide voorstellen te laten uitvoeren en isoleren levert de grootste besparing op. De energieadviseur raadt haar aan om zowel de Energie-investeringsaftrek als de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek te gebruiken, wat haar extra voordeel oplevert.

Stap 3. Diensten en/of materiaal kiezen

Als de financiering rond is, kun je offertes opvragen voor de materialen en/of diensten die nodig zijn om de maatregelen uit te voeren. De energieadviseur helpt je met het aanvragen, beoordelen en vergelijken van de offertes.

Voorbeeld: Liesbeth laat de energieadviseur een aantal offertes opvragen. Samen bekijken ze welke offerte het best past bij Liesbeths wensen en budget.

Stap 4. Uitvoer

Laat de energiebesparende maatregelen uitvoeren. De energieadviseur kan de uitvoering begeleiden. Houd hierbij rekening met mogelijk lange wachttijden vanwege een tekort aan installateurs.

Voorbeeld: Het bedrijfspand van Liesbeth wordt geïsoleerd. De energieadviseur controleert of het pand wordt geïsoleerd zoals is afgesproken met de installateur.

In 2023 verbreedt de overheid de energiebesparingsplicht. Hier lees je wat je moet regelen om aan de plicht te voldoen.

Bron: Kamer van Koophandel (KvK)

De CijferWijzer

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief met het laatste nieuws op
het gebied van ondernemen, financiële zaken en administratie.