Meer mogelijkheden voor zzp’ers om pensioen op te bouwen

Meer mogelijkheden voor zzp’ers om pensioen op te bouwen

Recente berichten

Minister Schouten wil met een aantal maatregelen meer zzp’ers pensioen laten opbouwen. Dit is de wens van GroenLinks en PvdA. Schouten heeft de steun van deze partijen nodig om de pensioenwet door de Eerste Kamer te krijgen, waar de coalitie geen meerderheid heeft.

De Tweede Kamer sprak 10 oktober wederom over de nieuwe Pensioenwet. Door het groeiend aantal zelfstandigen, die niet verplicht bij een pensioenfonds zitten, wordt het aantal mensen die niet sparen voor hun pensioen steeds groter. Minister Schouten komt onder meer tegemoet aan de wensen van GroenLinks en PvdA met een experiment om zelfstandigen de mogelijkheid te geven zich aan te sluiten bij pensioenfondsen. Tot nu toe waren die er alleen voor mensen in loondienst.

Vrijheid om zelf te beslissen

Verder staat minister Schouten positief tegenover een suggestie van PvdA-Kamerlid Nijboer om mensen die uit loondienst gaan en zelfstandige worden, als standaard de optie te bieden om bij het pensioenfonds aangesloten te blijven in plaats van het tegenovergestelde Maar de minister wil zich niet mengen in de vrijheid van zelfstandigen zonder personeel om zelf te beslissen hoe, waar en hoeveel zij sparen voor hun oude dag, en de vrijheid van sociale partners om zelf afspraken te maken over arbeidsvoorwaarden.

Eerder maakte de minister al bekend dat de inwerkingtreding van de nieuwe Pensioenwet verschuift naar 1 juli 2023.

Bron: Telegraaf/FD, 10 oktober 2022

Bron: Taxence

De CijferWijzer

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief met het laatste nieuws op
het gebied van ondernemen, financiële zaken en administratie.