0342-400639 | info@cijferadvies.nl

Relatiegeschenken, hoe boek je die in de administratie?

We naderen de feestdagen. Dat is niet alleen een periode om normaliter met vrienden en familie door te brengen, maar ook om extra aandacht aan je relaties te besteden. Relatiegeschenken illustreren het belang van een samenwerking bestendigen, of dat nu binnen of buiten je bedrijf is.

Je laat weten dat je de samenwerking waardeert. Een waardevol moment, zeker nu in deze bijzondere coronatijd. Hoe zit het eigenlijk met de belastingregels rondom relatiegeschenken? Hieronder geven wij je graag inzicht in de belangrijkste fiscale aspecten.

Niet 100% aftrekbaar

Let op, relatiegeschenken zijn niet voor de volledige 100% aftrekbaar. De Belastingdienst ziet relatiegeschenken voor 80% als zakelijke kosten. Dat percentage mag je dus van je winst aftrekken. De overige 20% valt onder niet-zakelijke kosten.

Alleen voor bestaande klanten

Een relatiegeschenk is volgens de Belastingdienst alleen een relatiegeschenk, wanneer je dit aan bestaande klanten geeft. Wil je een potentiële klant een presentje geven in de vorm van een relatiegeschenk? Dat kan vanzelfsprekend nuttig zijn, en in dat geval vallen de kosten onder acquisitiekosten. Dat is fiscaal handig, want acquisitiekosten zijn namelijk wel 100% aftrekbaar.

Bedenk wat je geeft, en aan wie

De btw van een relatiegeschenk mag je alleen aftrekken als de relatie, aan wie je het cadeau geeft, meer dan 30% van de btw zelf ook had mogen aftrekken als hij het zelf had gekocht. Dat klinkt misschien nog een beetje moeilijk. Daarom een voorbeeld. Stel, je hebt een marketeer als klant en die geef je een bos bloemen. De btw is dan niet aftrekbaar. Een marketeer heeft de bloemen namelijk niet nodig voor zijn of haar bedrijfsvoering. Geef je dezelfde bos bloemen aan een bloemist, dan is deze wél aftrekbaar.

Het is daarom raadzaam om vooraf te kijken welk geschenk past bij een relatie en wat de voordeligste boekhoudkundige verwerking is. Gelukkig is er op deze regel een uitzondering. Geef jij minder dan €227 (excl. btw) per jaar uit aan relatiegeschenken? Dan mag je de btw wel gewoon aftrekken.

Altijd wel een goed moment voor een relatiegeschenk

Of je nu wel of geen relatiegeschenken gaat inkopen voor jouw relaties, wij wensen je in ieder geval een goede voorbereiding op de feestdagen! De tijd gaat sneller dan je denkt.

Heb je een vraag over dit onderwerp?

Neem dan gerust contact op met de CijferAdviseur bij jou in de buurt. We helpen je graag verder.

De CijferWijzer

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief met het laatste nieuws op het gebied van ondernemen, financiƫle zaken en administratie.