Omzetverlies aanpakken: 7 praktische tips voor ondernemers
Omzetverlies aanpakken: 7 praktische tips voor ondernemers

Recente berichten

Omzetverlies aanpakken: 7 praktische tips voor ondernemers

Omzetverlies aanpakken: 7 praktische tips voor ondernemers

Omzetverlies aanpakken: 7 praktische tips voor ondernemers

Veel ondernemers hebben helaas de harde realiteit van omzetverlies moeten doorstaan. Klanten blijven weg, rekeningen stapelen zich op, en financiële zorgen nemen toe. Als jij je hierin herkent, ben je niet alleen. Het goede nieuws is dat er manieren zijn om deze uitdagingen aan te gaan en je bedrijf weer op de weg naar herstel te zetten.

In dit artikel delen we zeven praktische tips om omzetverlies aan te pakken en je bedrijf weer financieel gezond te maken. Deze adviezen helpen je om grip te krijgen op de situatie, verlies om te buigen naar winst en je bedrijf te laten floreren. Voor ernstige gevallen is er de Intensive Care voor Ondernemers van CijferAdvies.  

Lees verder om te ontdekken hoe je deze stappen kunt inzetten en je zo de wind weer in de zeilen krijgt.

1. Breng je huidige situatie in kaart

Bekijk de bedrijfssituatie van nu. Gebruik hiervoor de KVK Zwaar weer routewijzer of ga het gesprek aan met je boekhouder. Met de routewijzer ontdek je of er voor je bedrijf nog kansen liggen voor financieel herstel. Geef antwoord op de vragen en gebruik het stappenplan dat bij je bedrijf past.

De Toekomstcheck laat zien hoe je bedrijf er financieel voor staat. En geeft een voorspelling voor de komende twaalf maanden.  Wil je meer inzicht in je financiën? Dan kun je altijd bellen met je CijferAdviseur.

2. Zie omzetverlies voor wat het is

Pieker je ’s nachts en blijf je maar malen over de toekomst van je bedrijf? Vaak begint financieel herstel met het simpelweg erkennen van de problemen. Het is cruciaal om je geldzorgen serieus te nemen. Als ze terecht zijn, is het tijd om actie te ondernemen. Het aanpakken van financiële zorgen voorkomt bijvoorbeeld dat de bank je krediet opeist.

3. Er is meer mogelijk dan je denkt

Houd je blik op de horizon gericht. Je kunt dit alleen doen of samen met een ervaren kapitein, oftewel een externe adviseur. Misschien zijn er nog marktkansen die je gemist hebt? De wind kun je niet veranderen, maar je zeilen kun je nog verzetten. Door middel van een nieuw verdienmodel bijvoorbeeld.

Er is ook veel te regelen met bestaande kredieten, crediteuren en alternatieve financiering. Duik niet te snel in de schuldsanering. Er is meer mogelijk dan je denkt. Vervolgens zijn er nog regelingen zoals het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). De Bbz is er om inkomstenondersteuning of een lening af te sluiten. Raadpleeg je boekhouder bij vragen.

4. Laat schulden niet uit de hand lopen

Schulden kunnen hardnekkig zijn. Ze verdwijnen ook niet vanzelf. Onze Intensive Care voor ondernemers bij CijferAdvies staat klaar voor de meest urgente situaties. We kunnen je een begeleid traject op maat aanbieden, aangepast aan jouw specifieke situatie. Onze gespecialiseerde adviseurs staan tot je beschikking om samen met jou de meest geschikte aanpak te bepalen.

Daarnaast hebben we verschillende juridische instrumenten tot onze beschikking, zoals de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA). Met behulp van deze regeling kunnen we schulden herstructureren terwijl je bedrijfsactiviteiten gewoon doorgaan. Als er een akkoord wordt bereikt via de WHOA, kun je met een frisse start verder gaan.

Als je liever je bedrijfsactiviteiten onveranderd voortzet, biedt een ‘Minnelijk Traject‘ een alternatieve route. Dit traject is ontworpen om je bedrijf stabiel te houden in financieel zwaar weer. Als echter blijkt dat deze aanpak niet leidt tot de gewenste resultaten, kun je altijd terugvallen op de ‘Wet schuldsanering natuurlijke personen (WSNP)‘. Dit is vaak de beste keuze voor ondernemers met een eenmanszaak, vof, cv of maatschap en biedt de mogelijkheid om je schulden gecontroleerd af te wikkelen zonder faillissement.

5. Vraag uitstel aan

Ademruimte is kostbaar. Het geeft je de tijd om bepaalde zaken om te gooien. Die tijd kan het verschil maken tussen faillissement of een herstart. Kun je bijvoorbeeld na de belastingaangifte andere belastingen niet betalen? Dan is het aanvragen van uitstel of een betalingsregeling verstandig. Het is van cruciaal belang om je belastingaangifte tijdig in te dienen. Dit voorkomt onnodig hoge schattingen en boetes. Als je je medewerkers niet meer kunt voorzien van hun loon, is het belangrijk om betalingsonmacht bij het UWV te melden. Wees op tijd, zo voorkom je verdere problemen.

6. De levensvatbaarheid van je bedrijf beoordelen

Als de problemen zich blijven opstapelen, is het tijd om te beoordelen of je bedrijf nog levensvatbaar is. De beslissing om te stoppen met ondernemen is nooit gemakkelijk. Toch is het verstandig om deze optie serieus te overwegen als de vooruitzichten voor je bedrijf somber blijven. Als je tot de conclusie komt dat je bedrijf niet langer levensvatbaar is, is het belangrijk om de financiële schade zoveel mogelijk te beperken. Ook hier zijn er vaak meer mogelijkheden dan je denkt.

7. Aarzel niet en vraag om hulp!

Het is slim om financiële problemen niet te lang te laten voortduren. Wanneer schulden blijven oplopen, wordt terugbetalen steeds ingewikkelder. Wacht daarom niet langer en zoek nu hulp bij je financiële problemen. CijferAdvies staat klaar om je te ondersteunen en samen met jou de beste oplossing voor je bedrijf te vinden. Neem vandaag nog contact met ons op en zet de eerste stap naar financieel herstel.

Inhoud

De CijferWijzer

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief met het laatste nieuws op
het gebied van ondernemen, financiële zaken en administratie.