0342-400639 | info@cijferadvies.nl

Stichting

Je kunt alleen of samen met anderen een stichting oprichten met een maatschappelijk, sociaal of ideëel doel. Een stichting is een organisatie zonder winstoogmerk.

Een stichting heeft een bestuur en - in tegenstelling tot een vereniging - geen leden. Dat betekent dat het bestuur autonoom belangrijke besluiten over de organisatie kan nemen.

Stichting oprichten

De oprichting van een stichting regel je via de notaris, die een notariële akte inclusief statuten opmaakt en de inschrijving bij het Handelsregister van de KVK verzorgt. De statuten beschrijven de bevoegdheden van bestuursleden, de bestuurdersaansprakelijkheid en of het bestuur eventueel onder toezicht van een raad van commissarissen (RvC) staat.

Stichting en administratie

De inkomsten van een stichting komen uit subsidies, donaties, leningen of schenkingen. Hoe de administratie en financiële processen precies zijn opgezet, verschilt per stichting. In alle gevallen is het bijhouden van een financiële administratie verplicht. Daarnaast heb je te maken met een wettelijke bewaartermijn van financiële gegevens. Onze CijferAdviseurs adviseren bestuurders graag over dit soort financiële zaken. Zij zijn bekend met de juridische consequenties en kunnen de volledige administratie uit handen nemen.

Stichting en belastingzaken

Of een stichting ook belasting moet afdragen, hangt af van de specifieke situatie. Onze belastingexperts weten precies wanneer een stichting wel of geen belastingen betaalt. Zij kunnen je hierover informeren en zijn op de hoogte van mogelijke aftrekposten en belastingvoordelen in het geval jouw stichting een ANBI- of SBBI-status heeft.

Ben jij op zoek naar een administratiekantoor voor jouw stichting? Wil je degelijk advies over het inrichten van een administratie, die aan de wettelijke eisen voldoet? Heb je interesse in ons online administratiepakket voor stichtingen? Neem dan contact met ons op via info@cijferadvies.nl. Liever telefonisch contact? Bel vandaag nog naar 0342 - 400639 en vraag naar Adriaan Koppens. Of neem contact op met de CijferAdviseur bij jou in de buurt.

De CijferWijzer

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief met het laatste nieuws op het gebied van ondernemen, financiƫle zaken en administratie.