Voorjaarsnota 2024: Wat betekent dit voor jou als ondernemer?
Voorjaarsnota 2024: Wat betekent dit voor jou als ondernemer?

Recente berichten

Voorjaarsnota 2024: Wat betekent dit voor jou als ondernemer?

Voorjaarsnota 2024: Wat betekent dit voor jou als ondernemer?

Voorjaarsnota 2024: Wat betekent dit voor jou als ondernemer?

Onlangs heeft het demissionaire kabinet de Voorjaarsnota 2024 onthuld. De Voorjaarsnota is een update van de Rijksbegroting. Die wordt ieder jaar voor 1 juni naar de Tweede Kamer gestuurd. Dit jaar zijn ze er wat eerder bij vanwege de formatie. Het doel is om het gat in de begroting van het Rijk te verkleinen. We zien dat er in de voorlopige versie ook maatregelen staan die ondernemers in het mkb raken.

Er zijn tegenvallers en meevallers

We hebben in dit land al de nodige tegenvallers gehad waar iedereen bekend mee is. Zo was er de afhandeling van de toeslagen affaire, de gedupeerden in Groningen i.v.m. de gaswinning en het probleem rondom de asielopvang. Die tegenvallers kunnen soms worden opgevangen worden door meevallers. Maar we zien dat er momenteel eerder gezocht wordt naar dekking en de mkb-ondernemers betalen daar aan mee.

Bij een voorbeeldberekening voor een mkb-ondernemer met een bv die €50.000 inkomen heeft was de belastingdruk hoger dan een werknemer in loondienst.

Voorjaarsnota 2024: compensatie en kosten

De belangrijkste zaken voor ondernemers bestaan kort gezegd uit gestegen kosten en compensatie regelingen. Zo komt er een verlaagd tarief voor waterstof in de energiebelasting. De tijdelijke korting die emissievrije personenauto’s op de motorrijtuigenbelasting krijgen wordt verlengd. En dan is er nog dit:

Compensatie voor elektriciteitskosten: Er komt een regeling voor de industrie. Deze wordt de CEI genoemd. De stijgende energiekosten in het mkb zorgden voor een ongelijk speelveld met andere landen. Daarom komt er een eenmalige regeling die de energiekosten in het mkb compenseert. Andere landen ondersteunen hun industrie vaak structureel. Dus in hoeverre deze regeling het speelveld gelijk gaat houden moet nog maar blijken.

Mkb-winstvrijstellen nog lager dan gepland: Het mkb zou per 1 januari 2025 op 12,7% winstvrijstelling kunnen rekenen. Dit jaar is het nog 13,31%. Maar het kabinet wil in 2025 het percentage verlagen naar 12,03%. Maak je winst, dan pakt deze regeling negatief uit. Bedrijven die verlies maken kunnen voordeliger uitkomen. Dus plan je verlies in 2025…

Energiebelasting verhoogd: Nog een maatregel die voor iedere ondernemer zuur binnenkomt. De energiebelasting voor bedrijven gaat omhoog. Ook de afschaffing van de vrijstelling voor duaal verbruik van kolen komt erbij. Wat er voor alternatieven mogelijk zijn wordt momenteel door MKB-Nederland en VNO-NCW onderzocht. In samenwerking met het demissionaire kabinet, de formerende partijen en de tweede kamer hopen ze een oplossing te vinden.

Augustus definitieve Voorjaarsnota 2024

In augustus wordt er een definitief besluit genomen over de maatregelen in de Voorjaarsnota 2024. Er kunnen dus nog dingen gewijzigd worden. Vaak wordt er nog gestemd en moet de Tweede en Eerste kamer het wetsvoorstel goedkeuren. Toch kun je nu al vooruit plannen en rekening houden met stijgende kosten. Een goede financiële begroting is daarvoor belangrijk. Zorg dat je boekhouding op orde is, zodat je op basis van de cijfers de juiste keuzes maakt voor de toekomst.

Inhoud

De CijferWijzer

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief met het laatste nieuws op
het gebied van ondernemen, financiële zaken en administratie.