5 tips voor de aangifte inkomstenbelasting 2022
5 tips voor de aangifte inkomstenbelasting 2022

5 tips voor de aangifte inkomstenbelasting 2022

5 tips voor de aangifte inkomstenbelasting 2022

De aangifte inkomstenbelasting 2022 komt er weer aan! Hoewel het invullen van de aangifte voor veel ondernemers geen favoriete bezigheid is, hoeft het geen stressvolle ervaring te zijn. In dit artikel delen we een aantal tips en tricks om de aangifte inkomstenbelasting 2022 zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Tip 1: Zorg voor structuur

Allereerst is het belangrijk om de juiste documenten en informatie bij de hand te hebben. Zorg ervoor dat je alle relevante inkomsten- en aftrekposten verzamelt, zoals loonstroken, jaaropgaven, facturen, bonnen en bankafschriften. Zo voorkom je dat je achteraf nog iets moet aanvullen of corrigeren. Het is handig om hiervoor een goede mappenstructuur aan te maken. Hierdoor vind je alles makkelijk terug.

Tip 2: De automatische verdeling van aftrekposten tussen fiscale partners

Een andere tip is het schuiven met aftrekposten tussen fiscale partners. Hiervoor was aanvankelijk een nieuw snufje ingebouwd in het aangifteprogramma voor 2022, maar deze functionaliteit bleek niet helemaal foutloos te werken en is daarom eerder uitgezet. Staatssecretaris Van Rij van Financiën heeft laten weten dat de functie ook niet meer terugkeert voor de aangifte over 2022. Voor de aangifte inkomstenbelasting over 2023 zal de functionaliteit wel weer beschikbaar zijn.

Tip 3: Gebruik de handige tools die beschikbaar zijn

Om ervoor te zorgen dat je geen voordelen misloopt, kun je gebruikmaken van de toolbox ‘Stap voor stap door de aangifte inkomstenbelasting’ van Rendement. Deze toolbox geeft uitleg over aftrekposten en aandachtspunten die je wellicht nog niet kende. De Kamer van Koophandel heeft ook een tool beschikbaar voor het berekenen van je inkomstenbelasting. En zo zijn er vast nog wel meer te vinden.

Tip 4: Er zijn aftrekposten beschikbaar!

Het is goed om te weten dat er diverse aftrekposten zijn waar je als ondernemer recht op kunt hebben, zoals de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek en de investeringsaftrek. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van deze mogelijkheden en dat je ze op de juiste manier verwerkt in je aangifte.

Tip 5: De algemene aandachtspunten

Hieronder vind je nog enkele algemene aandachtspunten:

  • Voor ondernemers is het belangrijk om op te letten bij gemengde kosten. Dit zijn kosten die zowel zakelijk als privé gebruikt worden. Voor 2022 zijn kosten tot € 4.800 niet aftrekbaar.
  • De forfaitaire rendementspercentages voor box 3 over 2022 zijn bekendgemaakt. Voor spaargeld is dit 0,00% en voor schulden 2,28%.
  • Het is alleen nog in 2022 mogelijk om geld toe te voegen aan de oudedagsreserve. Vanaf 2023 is dit niet meer mogelijk.
  • Heb je in 2022 een uitkering ontvangen uit de startersvariant van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)? Dan moet je deze tegemoetkoming tot het inkomen rekenen. Dit geldt niet voor andere TVL-uitkeringen.

Tot slot is het altijd verstandig om je aangifte inkomstenbelasting te laten controleren door een expert. Een belastingadviseur of boekhouder kan je helpen om eventuele fouten op te sporen en te corrigeren. Ze kunnen je ook advies geven over mogelijke besparingen.

Inhoud

De CijferWijzer

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief met het laatste nieuws op
het gebied van ondernemen, financiële zaken en administratie.