Aantal faillissementen stijgt met 77% in 2023

Aantal faillissementen stijgt met 77% in 2023

Recente berichten

Het aantal faillissementen in Nederland neemt dit jaar naar verwachting met 9% toe en zal in 2023 met maar liefst 77% stijgen. De grootste oorzaak hiervan is het beëindigen van de steunmaatregelen van de rijksoverheid. Dit is de conclusie van kredietverzekeraar Atradius naar aanleiding van recent onderzoek.

De verwachting is dat het aantal faillissementen volgend jaar terugkomt op het niveau van voor de coronapandemie. Een deel van de ondernemingen die met overheidssteun (tool) in leven zijn gehouden, zullen het alsnog niet redden, aldus de kredietverzekeraar. Na een sterke afname van het aantal faillissementen in 2020 en 2021, en een kleine stijging in 2022, zijn de vooruitzichten voor 2023 aanzienlijk slechter. Het verwachte aantal faillissementen in 2023 ligt nog wel fors lager dan de piek in 2013: 4.100 tegenover 12.500 ondernemingen.

Hoge energieprijzen zorgen voor uitdagingen

Door de steunpakketten van de overheid is de liquiditeitspositie (tool) van menig onderneming verbeterd. Daardoor steeg het aantal faillissementen na het stopzetten van deze overheidssteun in het tweede kwartaal van dit jaar niet meteen. Vanaf 1 oktober moeten de belastingschulden echter worden terugbetaald. Samen met de hoge energieprijzen kan dit voor veel ondernemingen tot de nodige uitdagingen leiden.

Wereldwijde stijging van 51% in het vooruitzicht

De verwachting is dat het aantal faillissementen wereldwijd in 2022 met 17% stijgt. In 2023 ligt een stijging van 51% het vooruitzicht. Dit jaar is er sprake van een sterke stijging in het aantal faillissementen in landen zoals Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Australië. Deze landen waren al aan het terugkeren naar de normale situatie van voor de coronapandemie. Voor landen waar het aantal faillissementen dit jaar nog laag was, stijgt het aantal faillissementen juist in 2023. De stijging is het sterkst in Zuid-Korea (+124%), Nieuw-Zeeland (+88%), de Verenigde Staten (+81%), Nederland (+77%), Hong Kong (+76%) en Singapore (+76%).

Bron: BV Rendement

De CijferWijzer

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief met het laatste nieuws op
het gebied van ondernemen, financiële zaken en administratie.