Begrotingen maken

Bij de start van je bedrijf wil je graag inzicht in je financiën en je geldzaken op orde krijgen. Dit lukt met een begroting. Een begroting is een overzicht van het geld dat binnenkomt en het geld dat je uitgeeft.

Nu je ondernemer bent, staan je zakelijke financiën niet los van je privé-inkomsten en -uitgaven. Maak daarom een aparte zakelijke begroting en een privébegroting. Dan zie je welke inkomsten en kosten waar thuis horen. Als ondernemer heb je soms wisselende inkomsten. Een groot deel van je privé uitgaven ligt wél al vast. Maak daar een overzicht van in je privébegroting. Neem je huidige uitgaven als uitgangspunt. Dan wordt duidelijk welk bedrag je als ondernemer moet verdienen om op dezelfde voet verder te leven na de start van je onderneming. Als je dit weet, kun je ook je uurtarief bepalen.

Wat is een zakelijk financieel plan?

De zakelijke begroting, of het zakelijk financieel plan, bestaat uit vier deelbegrotingen:

  • De investeringsbegroting – Hierin zet je op een rij welke investeringen nodig zijn om je bedrijf te starten of draaiend te houden. De investeringsbegroting vormt samen met de financieringsbegroting de balans van je bedrijf.
  • De financieringsbegroting – Hierin werk je uit hoe je investeringen uit de investeringsbegroting gaat betalen.
  • De exploitatiebegroting – Hierin bereken je of je bedrijf rendabel is. Je maakt een inschatting van je omzet. Daarna bekijk je wat de kosten zijn om je bedrijf draaiende te houden. Zo bereken je of je winst of verlies gaat maken. De exploitatiebegroting heet ook wel resultatenbegroting of winst- en verliesrekening.
  • De liquiditeitsbegroting – Hierin staan de verwachte inkomsten en uitgaven op een rij. Met deze begroting volg je het geld. Je begroot hoeveel geld er op je zakelijke bankrekening staat zodat je altijd weet of er genoeg geld is om je facturen te betalen.

Waarom een financieel plan?

De vier zakelijke begrotingen vormen samen met je privébegroting je financieel plan. In je financieel plan zet je op een rij wat je minimaal nodig hebt bij de start van je bedrijf. Welke investeringen ga je doen en hoe financier je dit? Je maakt een inschatting of je bedrijf rendabel is. Welke omzet je verwacht en of je bedrijf winst of verlies maakt. Ook ga je na of er iedere maand voldoende geld op de bank staat. Een goed onderbouwd financieel plan helpt om je bedrijf succesvol te runnen. Jouw financiële plan is ook een middel waarmee je mogelijke financiers kunt overtuigen.

Maak je persoonlijke geldplan

Ondernemen brengt kansen en risico’s met zich mee. Met het Geldplan ZZP van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) beperk je jouw risico’s en vergroot je de kans op succes. Beantwoord anoniem een aantal vragen over jouw situatie en lees in jouw persoonlijke geldplan hoe jij ervoor staat.

Bron: Kamer van Koophandel (KvK)

De CijferWijzer

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief met het laatste nieuws op
het gebied van ondernemen, financiële zaken en administratie.