De belangrijkste veranderingen voor bedrijfswagens in 2025: wat ondernemers moeten weten
De belangrijkste veranderingen voor bedrijfswagens in 2025: wat ondernemers moeten weten

De belangrijkste veranderingen voor bedrijfswagens in 2025: wat ondernemers moeten weten

Als het kabinet haar plannen uitgevoerd krijgt rondom bedrijfswagens, dan staat er wat te veranderen. Veranderingen voor bedrijfswagens in 2025 komen neer op kostenverhogingen, subsidies die snel opraken en andere fiscale regels. Deze veranderingen beïnvloeden niet alleen de kosten, maar ook de belastingvoordelen en de manier waarop bedrijven hun wagenpark moeten beheren. Als ondernemer wil jij optimaal profiteren van deze nieuwe regels. Anders kom je al snel voor onverwachte kosten te staan. Dus lees snel verder en neem de nodige stappen vandaag nog!

1. Strengere CO2-normen en vergroening

De Nederlandse overheid wil tegen 2030 de CO2-uitstoot fors verminderen, en bedrijfswagens spelen hierin een belangrijke rol. Daarom worden vanaf 2025 de CO2-uitstootnormen voor bedrijfswagens verder aangescherpt. Dit betekent dat bedrijfswagens met een hoge CO2-uitstoot flink duurder worden, zowel bij aanschaf als in gebruik.

De focus op duurzaamheid heeft ook gevolgen voor de fiscale voordelen. Zo zal er meer belastingvoordeel zijn voor bedrijven die kiezen voor elektrische bedrijfswagens. Dit maakt het aantrekkelijker om over te stappen op schonere alternatieven.

Wat betekent dit voor jou?
  • Kies je voor elektrische bedrijfswagens, dan kom je in aanmerking voor aantrekkelijke subsidies, zoals de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Deze regelingen maken het mogelijk om een deel van de aanschafkosten van een elektrische bedrijfswagen af te trekken van je winst, wat je belastingvoordeel oplevert.
  • Bedrijven die blijven kiezen voor diesel- of benzinewagens zullen te maken krijgen met hogere kosten door de toenemende bpm (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen) en een hogere bijtelling.

2. Verhoging van de bijtelling voor elektrische bedrijfswagens

Een belangrijk onderdeel voor ondernemers die hun bedrijfswagen ook privé gebruiken is de bijtelling. Tot 2025 geldt er een gunstige bijtelling van 16% voor elektrische bedrijfswagens. Vanaf 2025 stijgt dit percentage naar 22%, gelijk aan de bijtelling voor auto’s met een verbrandingsmotor. Maar schaf je een elektrische auto voor 2025 aan, dan profiteer je nog van het lagere percentage.

Wat kun je doen?
  • Het kan slim zijn om vóór 2025 nog een elektrische bedrijfswagen aan te schaffen. Hierdoor profiteer je nog enkele jaren van het lage bijtellingspercentage van 16%, wat je op de lange termijn duizenden euro’s kan besparen.
  • Denk ook aan alternatieve opties zoals privélease, waardoor je helemaal geen bijtelling hoeft te betalen en toch privé gebruik kunt maken van een bedrijfswagen.

3. Veranderde bpm-tarieven

Naast de bijtelling worden ook de bpm-tarieven voor bedrijfswagens aangepast. Voertuigen met een hoge CO2-uitstoot zullen te maken krijgen met een verhoging van de bpm. Dit maakt de aanschaf van fossiele bedrijfswagens minder aantrekkelijk. Voor elektrische bedrijfswagens blijft de bpm voorlopig op nul staan, wat deze wagens extra aantrekkelijk maakt voor bedrijven die hun wagenpark willen uitbreiden of vervangen. Hier is wel discussie over, omdat het gewicht van de elektrische wagens ook echt wel hoger is.

4. Laadinfrastructuur: wel zo handig

Het kabinet lijkt de push naar elektrische auto’s door te zetten. Al lijkt het er vooral op dat autorijden voor iedereen duurder wordt. De laadinfrastructuur is hoe dan ook steeds belangrijker geworden. Daarom stimuleert de overheid bedrijven om laadpalen te plaatsen op hun bedrijfsterrein door subsidies aan te bieden voor de installatie van laadpunten. Ook thuisladers voor medewerkers kunnen in 2025 rekenen op fiscale voordelen, mits deze worden gebruikt voor bedrijfswagens.

Advies:
  • Begin op tijd met het in kaart brengen van de laadbehoeften voor je bedrijf. Hoeveel laadpalen heb je nodig? Welke subsidies zijn er beschikbaar? Door hier vroeg op in te spelen, kun je profiteren van fiscale voordelen en voorkom je toekomstige problemen.
  • Overweeg om samen met andere bedrijven in de buurt te investeren in een gedeelde laadinfrastructuur. Dit kan kosten besparen en de toegang tot laadpunten voor je medewerkers verbeteren.

5. Verlies van fiscale voordelen voor fossiele bedrijfswagens

In lijn met het klimaatbeleid van de overheid worden enkele fiscale voordelen voor bedrijfswagens die op fossiele brandstoffen rijden afgeschaft. Dit betekent dat de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) voor deze voertuigen zal verdwijnen, waardoor investeren in dat soort voertuigen minder aantrekkelijk wordt.

Voor bedrijven die toch kiezen voor een fossiele bedrijfswagen is het belangrijk om rekening te houden met deze veranderde regelgeving. Het verlies van fiscale voordelen kan de kosten van het wagenpark aanzienlijk verhogen.

Tip: Als je niet volledig kunt overstappen op elektrische voertuigen, overweeg dan ten minste hybride oplossingen. Hybride auto’s zijn namelijk nog steeds voordeliger dan hun fossiele tegenhangers. Daardoor kom je in sommige gevallen toch in aanmerking voor bepaalde fiscale voordelen.

6. Elektrische bestelwagens en subsidies

De Subsidieregeling Elektrische Bedrijfswagens (SEBA) wordt ook in 2025 voortgezet, wat betekent dat je als ondernemer een subsidie kunt aanvragen voor de aanschaf van elektrische bedrijfswagens. Afhankelijk van het type voertuig kan de subsidie oplopen tot duizenden euro’s per bedrijfswagen.

Wat betekent dit voor jou?
  • Door tijdig gebruik te maken van de SEBA-subsidie, kun je je kosten verlagen en tegelijkertijd bijdragen aan een beter milieu.

Bereid je voor op 2025

De veranderingen rondom bedrijfswagens in 2025 vragen om een proactieve aanpak van ondernemers. Door je nu al voor te bereiden kun je inspelen op de fiscale voordelen. Voorkom onverwachte kosten en verassingen. Bij CijferAdvies helpen we je graag met het optimaliseren van je investeringen en belastingvoordelen, zodat je bedrijfsvoering future-proof is. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek over hoe wij je kunnen ondersteunen bij de fiscale transitie naar een duurzamer wagenpark.

Inhoud

De CijferWijzer

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief met het laatste nieuws op
het gebied van ondernemen, financiële zaken en administratie.