Eenmanszaak

Eenmanszaak

Wanneer je een onderneming wilt starten, kun je ervoor kiezen dit als eenmanszaak op te zetten. Je bent dan zowel oprichter als eigenaar van het bedrijf én persoonlijk verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering en financiën.

Dit houdt in dat je als eigenaar van een eenmanszaak privé aansprakelijk bent voor zakelijke schulden bij eventuele financiële problemen. Het bedrijfsvermogen wordt namelijk niet gescheiden van de privébezittingen. Hoewel je als eigenaar zelfstandig handelt, kun je ook personeel inhuren. In dat geval moet je voor het personeel loonheffingen en sociale premies afdragen.

Eenmanszaak: jouw verantwoordelijkheden

Zodra je jouw eenmanszaak hebt ingeschreven bij het Handelsregister van de KVK, wordt jouw bedrijf automatisch aangemeld bij de Belastingdienst. Vanaf dat moment ben je wettelijk verplicht een administratie bij te houden. Afhankelijk van de bedrijfsomvang krijg je te maken met zaken als omzetbelasting, inkomstenbelasting, salarisadministratie en de jaarrekening.

Het oprichten of runnen van een bedrijf vraagt dus om kennis van het ondernemerschap. Bij CijferAdvies helpen wij je graag. Onze CijferAdviseurs zijn namelijk op de hoogte van de actuele fiscale regels, vrijstellingen, belastingvoordelen en aftrekposten.

De toekomst van jouw eenmanszaak

Wanneer je al even op weg bent als ondernemer, dient zich ongetwijfeld het moment aan waarop je nadenkt over de toekomst van bedrijf. Je hebt groeiambities of wilt investeringen doen. Wellicht wil je veranderen van rechtsvorm en jouw eenmanszaak omzetten naar een BV. Of misschien sta je er financieel niet zo goed voor. De hoogste tijd voor een gesprek met jouw CijferAdviseur!

Wil jij weten wat wij voor jouw eenmanszaak kunnen betekenen? Bel 0342 – 400639 en vraag naar Adriaan Koppens, bedrijfsmentor en consultant. Of neem contact op met de CijferAdviseur bij jou in de buurt.

De CijferWijzer

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief met het laatste nieuws op
het gebied van ondernemen, financiële zaken en administratie.