Ik wil een afbetalingsregeling treffen, hoe doe ik dat?

Als je ondernemer bent, sta je soms voor financiële uitdagingen. Hoe maak je een offerte en wat doe je als je klant niet op tijd betaalt? Ook krijg je te maken met belastingzaken en verzekeringen. En hoe overtuig je een financier van je plannen? Elke ondernemer heeft weleens vragen over geldzaken en financiering. De vraag van deze maand: ik wil een afbetalingsregeling treffen, hoe doe ik dat?

In dit artikel lees je de meest opvallende vragen die het KVK Adviesteam over geldzaken en financiering krijgt. Gevolgd door het juiste antwoord. Onder de vraag van deze maand lees je de eerder gestelde vragen.

Ik wil een afbetalingsregeling treffen, hoe doe ik dat?

19 augustus 2022 – ‘Mijn schulden lopen op. Als eerste stap naar een oplossing wil ik met mijn schuldeisers afspraken maken. Hoe doe ik dat?’

Als je een afbetalingsregeling wilt treffen, moet je overleggen met je schuldeisers. Je kunt dit zelf doen of hulp vragen bij de gemeente waar je woont.

Zelf doen

Ga je zelf afspraken maken? Dan is het belangrijk dat je een goed overzicht hebt van je schulden en (verwachte) inkomsten. Aan de hand van het overzicht maak je vervolgens een aflosplan. Daarin bepaal je wat je per maand kunt aflossen. Daarna doe je een voorstel aan je schuldeisers.

Minnelijk traject

Je kunt ook hulp vragen bij de gemeente waar je woont. Die heeft een wettelijke taak om inwoners met schulden te helpen, ook ondernemers. Bij de gemeente kun je bijvoorbeeld een minnelijk traject vragen. Dit is een vrijwillige regeling. Een schuldhulpverlener helpt je dan bij het maken van de afbetalingsregelingen. Een schuldeiser is niet verplicht om aan een afbetalingsregeling mee te werken.

Belastingdienst

Is de Belastingdienst een van je schuldeisers? Dan kun je ook met hen overleggen over uitstel van betaling of een afbetalingsregeling. Gebruik daarvoor het formulier ‘Betalingsregeling en uitstel betaling.’

Hoe kom ik van mijn schulden en achterstanden af?

22 juli 2022 – ‘Ik heb de laatste tijd steeds meer schulden opgebouwd door teruglopende omzet en hogere kosten. Nu maak ik me zorgen omdat ik mijn leveranciers en crediteuren niet meer allemaal kan betalen. Hoe kan ik mijn financiële situatie aanpakken en verbeteren?’

Zo pak je schulden en achterstanden aan

Je kunt vaak goede afspraken maken met schuldeisers, leveranciers en crediteuren zoals banken, verzekeraars en de Belastingdienst. Wacht vooral niet af tot er vanzelf iets gebeurt. Maak om te beginnen een overzicht van je schulden: welke schulden en achterstanden heb je en bij wie? Neem daarna zo snel mogelijk contact met hen op.

Benader alle schuldeisers persoonlijk zodat je betalingsafspraken kunt maken. Leg uit wat er aan de hand is en bespreek de mogelijkheden. Geef bijvoorbeeld bij de bank aan dat je wel rente kunt betalen, maar even niet kunt aflossen. En stel de Belastingdienst voor om de schuld in termijnen af te betalen.

Krijg je geen uitstel voor bepaalde schulden? Los die dan het eerst af. Zet alle afspraken in een lijst zodat je weet wat je met wie hebt afgesproken. Dit is je plan voor afbetaling.

Extra tips voor een actieve schuldenaanpak

  • bespaar waar mogelijk om sneller af te betalen
  • investeer niet voordat je schuldenvrij bent
  • maak haalbare afspraken

Wat als het niet lukt?

Zijn afspraken over betaling niet mogelijk? Kijk dan naar een schuldenregeling zoals het minnelijk traject. Dit is een vrijwillige betalingsregeling. Lukt dit niet, dan kun je de rechter vragen om toelating tot de wettelijke schuldsanering Wsnp.

Bron: Kamer van Koophandel (KvK)

De CijferWijzer

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief met het laatste nieuws op
het gebied van ondernemen, financiële zaken en administratie.