inkomstenbelasting

Inkomstenbelasting

Een check van je aangifte geeft zekerheid

Voor zelfstandige ondernemers werkt het doen van de aangifte inkomstenbelasting net even anders dan voor particulieren. Particulieren betalen belasting over hun salaris, ondernemers betalen belasting over de omzet en/of gemaakte winst. 

Zodra je als zzp’er, freelancer of mkb’er staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK), krijg je te maken met belastingen. Wanneer je een eigen bedrijf hebt, producten verkoopt of diensten levert tegen betaling en niet bent vrijgesteld van btw, moet je omzetbelasting afdragen. Dit betekent niet direct dat je dan ook inkomstenbelasting moet betalen. De inkomsten uit een eigen onderneming kunnen jaarlijks wisselen en hierop wordt niet automatisch belasting ingehouden, zoals dat bij loon uit een dienstbetrekking of bijbaan wel het geval is. Afhankelijk van jouw ondernemerssituatie beoordeelt de Belastingdienst of jouw inkomsten worden aangemerkt als ‘winst uit onderneming’.

Aangifte inkomstenbelasting als ondernemer

Het is van belang om te weten of je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Dit heeft namelijk gevolgen voor de manier waarop je je aangifte inkomstenbelasting invult. En of je gebruik kunt maken van aftrekposten en fiscale regelingen voor ondernemers, zoals de ondernemersaftrek, mkb-winstvrijstelling, verschillende startersregelingen of kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA).

Onze CijferAdviseurs zijn op de hoogte van de actuele fiscale regels, vrijstellingen, belastingvoordelen en aftrekposten. Samen met de CijferAdviseur bij jou in de buurt kun je een ondernemerscheck doen en bepalen of je aan de verschillende criteria voor het ondernemerschap voldoet. Is dat niet het geval, dan tellen jouw inkomsten mogelijk als ‘resultaat uit overig werk’. Als ‘resultaatgenieter’ mag je sommige zakelijke kosten wel aftrekken, maar kom je weer niet in aanmerking voor speciale ondernemersregelingen

IB-aangifte als particulier

Hoe meer je verdient, hoe meer belasting en sociale premies je betaalt. Heb je meerdere banen, uitkeringen of neveninkomsten? Of ontvang je AOW en aanvullend pensioen? Dan bestaat de kans dat je gedurende het jaar te weinig belasting betaalt en vervolgens – na de aangifte inkomstenbelasting – ineens flink moet bijbetalen. Als je dat wilt voorkomen, vraag dan aan één van onze belastingadviseurs om je te helpen met het invullen van het formulier ‘voorlopige aanslag’. Hierdoor kun je de aanslag inkomstenbelasting van tevoren berekenen en het bedrag maandelijks spreiden.

Schuif jij de IB-aangifte steeds voor je uit en riskeer je een boete? Wil jij als ondernemer of particulier ondersteuning bij de aangifte inkomstenbelasting? Neem dan contact met ons op via info@cijferadvies.nl of bel 0342-400639. Wij helpen je onvoorziene belastingaanslagen en boetes voorkomen!

De CijferWijzer

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief met het laatste nieuws op
het gebied van ondernemen, financiële zaken en administratie.