Tijdens de coronacrisis hebben ondernemers gretig gebruikgemaakt van de mogelijkheid om hun belastingrekeningen even te laten liggen. Inmiddels is de regeling gesloten en kunnen ondernemers alleen nog regulier uitstel van betaling (artikel) aanvragen.
Uit de meest recente inventarisatie van het ministerie van Financiën blijkt dat er nog voor een slordige € 21 miljard aan uitgestelde belastingen openstaat. Die schuld is verdeeld over ruim 279.000 ondernemingen, maar er zitten grote verschillen tussen de opgebouwde schulden per onderneming.
Voor alle ondernemers die nog een uitgestelde schuld hebben openstaan bij de fiscus geldt dat zij uiterlijk vanaf 1 oktober 2022 moeten starten met het aflossen van die schuld. Daarvoor krijgen zij maximaal 5 jaar de tijd. In een recente internetconsultatie over de coronaschulden riepen verschillende ondernemers op om die maximumtermijn te verlengen. Het aflossingsbedrag weegt namelijk zo zwaar op de bedrijfsvoering dat er (te) weinig ruimte overblijft om te ondernemen.
Maar het kabinet gaat dus niet mee in die oproep, blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer. De regering blijft erbij dat de regeling al zeer genereus is, en daarnaast is het simpelweg beleid om geen generieke coronasteun meer te geven. Wel wil het kabinet in de kern gezonde ondernemingen enigszins tegemoet komen door wat flexibiliteit in te bouwen:
Ondernemingen die hiervoor in aanmerking willen komen moeten allereerst blijven voldoen aan hun nieuwe belastingverplichtingen. Daarnaast moeten zij schriftelijk verzoeken om de uitzonderingen toe te passen. Uit dat verzoek moet blijken dat er aflossingsproblemen zijn. Wat daarbij geldt als voldoende onderbouwing, heeft het kabinet (nog) niet ingevuld. Verder wijst het kabinet ook nadrukkelijk op de maatregel dat de Belastingdienst zich vanaf 1 augustus 2022 tot 1 oktober 2023 soepeler zal opstellen bij het afspreken van saneringsakkoorden voor ondernemingen.
Bron: BV Rendement