Nieuws

Nieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Zzp’er en STAP-budget: bereid je voor op de nieuwe aanvraagronde

Van alle aanvragers van het STAP-budget is 15% zzp’er. Wie in aanmerking wil komen voor de overheidssubsidie voor studiekosten moet er snel bij zijn op 1 september.
STAP-budget blijkt een interessante overheidssubsidie voor zzp’ers. Van de 115.000 mensen die tot nu toe de bijdrage voor studiekosten ontvingen, is 15% zzp’er.

Lees verder...

Ik wil een afbetalingsregeling treffen, hoe doe ik dat?

Als je ondernemer bent, sta je soms voor financiële uitdagingen. Hoe maak je een offerte en wat doe je als je klant niet op tijd betaalt? Ook krijg je te maken met belastingzaken en verzekeringen. En hoe overtuig je een financier van je plannen? Elke ondernemer heeft weleens vragen over geldzaken en financiering. De vraag van deze maand: ik wil een afbetalingsregeling treffen, hoe doe ik dat?

Lees verder...

Schijnzelfstandig: zielig, slim of vooral niet solidair?

In de politiek wordt al jaren gesproken over schijnzelfstandigheid en hoe dat aan te pakken. Maar wat is het probleem eigenlijk en welke oplossingen zijn er. Een podcast van Werkverkenners/Brainnet met Roos Wouters (Werkvereniging), Zakaria Boufangacha (FNV) en Prof Evert Verhulp (UvA).

Lees verder...

Ondernemers krijgen per sms herinnering btw-aangifte

Ondernemers die over het tweede kwartaal van 2022 of juni 2022 nog geen btw-aangifte hebben gedaan, ontvangen van 2 tot en met 4 augustus een sms-bericht van de Belastingdienst. In het bericht staat dat zij uiterlijk 7 augustus 2022 btw-aangifte moeten doen over deze tijdvakken en ook moeten betalen.

Lees verder...

Tijdelijke UBO-regeling verlengd tot 1 januari 2023

Ondernemingen die nog wachten op hun definitieve inschrijving in het zogeheten UBO-register, kunnen voorlopig toch gewoon nieuwe zakelijke relaties aangaan met financiële instellingen. Tot 1 januari 2023 is de bevestigingsmail van de Kamer van Koophandel dat de UBO-opgave is ontvangen voldoende.

Lees verder...

Tarieven voor zzp’ers en gedetacheerden stijgen harder van verwacht

Tarieven stijgen in 2022 naar verwachting met 10,3 procent
Flexibel werkenden, meer specifiek zzp’ers en professionals in dienst van detacheerders, zijn in het eerste half jaar van 2022 gemiddeld 4,7 procent duurder geworden. Over heel dit jaar wordt 10,3 procent tariefstijging verwacht, waarbij inflatie en schaarste de stuwende krachten zijn. Dit blijkt uit data en het tariefvoorspellingsmodel van arbeidsmarktdata specialist Intelligence Group en HR-Tech dienstverlener HeadFirst Group. Hiermee overstijgt het de gemiddelde afgesproken loonsverhoging voor vast personeel, die voor de eerste helft van 2022 bleef steken op 3,1 procent.

Lees verder...

Documenten over risicoselectie omzetbelasting mkb deels openbaar

Er zijn twee documenten deels openbaar gemaakt naar aanleiding van een verzoek om informatie over het beleid bij risicoselectie voor de omzetbelasting bij het mkb.
‘Waarom wordt bij een bepaald persoon de aangifte gecontroleerd of een controle gestart en bij een andere persoon niet?’ De indiener van het verzoek heeft daarbij aangegeven zich zorgen te maken over etnisch profileren door algoritmes.

Lees verder...

Kabinet wil kosten rechtsgang voor mkb verlagen

Het kabinet wil op termijn het mes zetten in de zogeheten griffierechten. Dit is een bedrag dat betaald moet worden om een procedure bij de rechter te kunnen voeren. Het voorstel is om de griffierechten met ingang van 2024 met 25% te verlagen.
Om een zaak in behandeling te laten nemen door de rechter (infographic) moet een burger of ondernemer eerst griffierechten betalen. Dit is in feite een bijdrage in de kosten voor de procedure. Het griffierecht bestaat alleen voor zaken bij de civiele rechter (zaken tussen organisaties, ondernemingen en/of burgers) en de bestuursrechter (zaken waarin een overheidsinstantie partij is). Het strafrecht kent geen griffierecht.

Lees verder...

Zakelijk ruilen: zakendoen zonder portemonnee

Als je omzet daalt heb je minder geld beschikbaar voor je bedrijf. Een dalende omzet kan allerlei oorzaken hebben. Bijvoorbeeld inflatie, gebrek aan personeel of minder business door de coronacrisis. Je kunt geld lenen en hiermee goederen en diensten betalen. Of je bedenkt een creatievere oplossing. Zoals zakelijk ruilen, waardoor je geen geld uitgeeft. Welke afspraken je hierbij maakt en hoe het werkt met belasting lees je in dit artikel.

Lees verder...
Een administratie met gratis advies

De CijferWijzer

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief met het laatste nieuws op
het gebied van ondernemen, financiële zaken en administratie.