Stappenplan voor startende zzp’ers in de zorg

Stappenplan voor startende zzp’er in de zorg

Stappenplan voor startende zzp’ers in de zorg

Recente berichten

Stappenplan voor startende zzp’ers in de zorg

Stappenplan voor startende zzp’er in de zorg

Overweeg je om als zzp’er in de zorg of verzorgende in de individuele gezondheidszorg (VIG’er) aan de slag te gaan? Dan is het essentieel om goed voorbereid van start te gaan. Als zzp’er in de zorg ben je niet alleen zorgverlener, maar ook ondernemer. Je dient een administratie bij te houden en je te houden aan specifieke wetten en regels. In dit stappenplan lees je hoe je jezelf goed kunt voorbereiden op het starten van je eigen bedrijf.

Ben je wijkverpleegkundige? Dan kun je ook gebruik maken van deze stappen:

Table of Contents

1. Ondernemingsplan opstellen

Voordat je van start gaat als zzp’er in de zorg, is het raadzaam om een ondernemingsplan op te stellen. Hierin beschrijf je onder andere wie je bent en waarom je ondernemer wilt worden. Welke kwaliteiten heb je? Sluit je aanbod aan bij de doelgroep die je voor ogen hebt? Door dit op te schrijven geef je richting aan je onderneming en kun je de stappen makkelijker volgen.

2. Financieel plan maken

Maak een financieel plan om te bepalen of je als zzp’er in de zorg voldoende kunt verdienen om van te leven. Bepaal hierbij ook je uurtarief en check de zorgtarieven voor PGB-houders als je vanuit een persoonsgebonden budget (PGB) wordt betaald. Deze tarieven kun je vinden bij de gemeente of verzekeraar. Is je tarief te hoog, dan zal je cliënt een deel zelf moeten betalen. Dat kan je opdrachten kosten.

Je krijgt als je Wlz-zorg levert of betaald wordt vanuit een PGB maximaal 40 uur uitbetaald. Ook speelt de wet die jouw geleverde zorg betaald een rol. Vaak wordt dit uit de Wet langdurige zorg (Wlz), Jeugdwet, Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of Zorgverzekeringswet (Zvw) betaald.

3. BIG-registratie regelen

Als verpleegkundige registreer je je in het BIG-register. Dit registratienummer dien je bekend te maken op alle plekken waar je je naam en beroep vermeldt voor je bedrijf. Je hoeft je als VIG’er niet te registreren in het BIG-register.

4. Inschrijven bij KVK

Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel (KVK) als startende zpp’er in de zorg. Voor verpleegkundigen en VIG’ers is de SBI-code: 86919, en voor wijkverpleegkundigen is de SBI-code: 88101.

5. Aanvragen van eHerkenning

Voor je aanmelding bij het Zorgaanbiedersportaal heb je eHerkenning nodig. Dit is niet nodig als je alleen zorg verleent vanuit de Wmo.

6. Aanmelden bij het Zorgaanbiedersportaal

Het is verplicht vanuit de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) om je aan te melden bij het zorgaanbiedersportaal als nieuwe zorgaanbieder. Op die manier ben je bekend als zpp’er in de zorg bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

7. Voldoen aan de Wkkgz

Voldoe aan de eisen die opgesteld zijn in de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Je moet lid zijn van een branchevereniging en een klachtenfunctionaris aanstellen. Werk je alleen vanuit de Wmo of Jeugdwet? Dan hoeft het weer niet. Dan gelden de eisen van de gemeente waarin je zorg verleent.

8. Aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Vraag een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aan, zodat je deze aan je opdrachtgevers kunt laten zien. Deze kan door de brancheorganisatie vergoed worden. Je ontvangt de VOG meestal binnen een tot vier weken.

9. Aanvragen van een keurmerk

Hoewel niet wettelijk verplicht, kan het aanvragen van een keurmerk je professionaliteit als ondernemer in de zorgsector benadrukken. Het aanvragen kost wel geld.  Er zijn twee keurmerken die van belang kunnen zijn:

  • KIWA: Een keurmerk voor zzp’ers in de (thuis)zorg.
  • HKZ: Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector. Duurder dan KIWA. Ook uitgebreider om te ontvangen en is langer geldig: drie jaar.

10. Aanvragen van een AGB-code

Vraag een Algemeen Gegevens Beheer-code (AGB-code) aan. Hierdoor kun je de zorg die je verleent declareren bij zorgverzekeraars. Dit doe je bij Vektis. De aanvraag invullen kost ongeveer 20 minuten. Er gaan vijf dagen overheen voordat je de code ontvangt. Ook als er iets wijzigt in je situatie kan dat gevolgen hebben. Dus je moet regelmatig je registraties controleren.

11. Lever je verplichte of onvrijwillige zorg?

Controleer of je verplichte of onvrijwillige zorg levert en volg de vereisten van de Wet zorg en dwang (Wzd). Volg daarvoor een ander stappenplan van de Wzd en registreer je bij het locatieregister.

12. Hoe houd je een cliëntendossier bij?

Bedenk hoe je cliëntendossiers wilt bijhouden. Zorg ervoor dat cliënten hun gegevens digitaal kunnen bekijken en beheren. Iedere cliënt heeft een eigen dossier over zijn gezondheid en begeleiding.

13. Administratieve zaken regelen

Als ondernemer in de zorg dien je ook je administratie bij te houden. Dit omvat onder andere het bijhouden van cliëntendossiers, financiële administratie en belastingaangiften. Zorg ervoor dat je goed georganiseerd bent en voldoet aan de wettelijke vereisten.

14. Btw-plicht controleren

Controleer of je btw-plichtig bent en of je btw-aangifte moet doen. Dit kan afhangen van verschillende factoren, zoals het type zorg dat je levert en of je via een bemiddelingsbureau werkt. Ben je btw-plichtig? Dan kan het inschakelen van een boekhouder gunstig zijn.

15. Werkrelatie en algemene zaken regelen

Regel samen met je opdrachtgevers de werkrelatie en zorg ervoor dat je schijnzelfstandigheid voorkomt. Samen met je opdrachtgevers ben je verantwoordelijk voor de werkrelatie die jullie aangaan. Voorkom schijnzelfstandigheid en houd je aan de wet DBA.

16. Regel je algemene zaken en verzekeringen

Regel algemene zaken voor startende ondernemers, zoals het opstellen van algemene voorwaarden, het afsluiten van verzekeringen en het bijhouden van je bedrijfsadministratie. Welke verzekeringen verplicht zijn voor jou check je hier.

Door ook deze stappen toe te voegen aan je voorbereiding, ben je uitstekend voorbereid om als zelfstandig verpleegkundige of VIG’er aan de slag te gaan in de zorgsector.

De CijferWijzer

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief met het laatste nieuws op
het gebied van ondernemen, financiële zaken en administratie.