Subsidieronde cyberweerbaarheid voor kleine bedrijven weer van start
Subsidieronde cyberweerbaarheid voor kleine bedrijven weer van start

Subsidieronde cyberweerbaarheid voor kleine bedrijven weer van start

Subsidieronde cyberweerbaarheid voor kleine bedrijven weer van start

Vanaf 2 september kunnen micro- en kleine ondernemingen opnieuw subsidie aanvragen via de regeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’. Deze subsidie helpt bij de aanschaf en implementatie van cyberweerbaarheid maatregelen. Het Digital Trust Center (DTC) van het ministerie van Economische Zaken stelt dit jaar 1 miljoen euro beschikbaar. Hiermee krijgen kleine ondernemingen financiële steun in hun strijd tegen cyberdreigingen. De afgelopen jaren is het aantal cyberaanvallen op kleine bedrijven namelijk flink toegenomen.

Waarom deze subsidie hard nodig is

Steeds meer bedrijven krijgen te maken met cyberaanvallen. Er ontstaat een ‘cyberweerbaarheidskloof’ tussen de maatregelen die kleine bedrijven nemen en de toenemende cyberdreigingen. Dit blijkt uit de Cybersecuritymonitor van het CBS en het advies van de Cyber Security Raad. Elk jaar horen we weer verhalen van ondernemers die niet goed genoeg beschermd zijn. Het ministerie hoopt dat het verlagen van de financiële drempel kleine bedrijven aanspoort om actie te ondernemen. Veel bedrijven hebben bijvoorbeeld hun basisbeveiliging nog niet op orde hebben. Ze hebben een lagere cyberweerbaarheid dan wenselijk is. 

Cybercriminelen richten zich vaak op kleinere bedrijven omdat zij minder goed beveiligd zijn. Denk bijvoorbeeld aan phishing, ransomware en hacking. Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de cyberaanvallen eenvoudig voorkomen had kunnen worden door basismaatregelen te treffen. Dat kan al door die irritante 2factor authenticatie en sterkere wachtwoorden gedaan worden. Houd daarnaast je software up-to-date en maak regelmatige back-ups. Met deze subsidie worden ondernemers hopelijk gepusht om eindelijk die noodzakelijke stappen zetten.

Een extra zetje voor ondernemers

Het Digital Trust Center (DTC) stimuleert ondernemers om hun cyberweerbaarheid te verbeteren. Ze doen dit door praktische voorlichting, zelfscans en het delen van ervaringen van ondernemers die slachtoffer zijn geworden van een cyberaanval. Toch blijkt niet elke ondernemer hierdoor direct actie te ondernemen.

Uit een pilot in 2023 blijkt dat vooral een financiële prikkel nodig is om kleine bedrijven aan te zetten tot betere cyberweerbaarheid. Daarom heeft het DTC besloten de subsidieregeling opnieuw te openen, met een budget van 1 miljoen euro, zodat meer bedrijven in staat zijn maatregelen te nemen.

Subsidie voor cyberveilige maatregelen

De subsidie is bedoeld voor zelfstandige ondernemers en mkb-bedrijven met maximaal vijftig medewerkers en een jaaromzet tot 10 miljoen euro. Zij kunnen vijftig procent van de kosten voor de aanschaf of implementatie van cyberveiligheidsmaatregelen terugkrijgen, met een maximum van €1.250 per aanvraag.

Maatregelen die in aanmerking komen voor subsidie zijn onder andere:

  • Het beveiligen van netwerktoegang
  • Het gebruik van antivirussoftware
  • Het maken en testen van back-ups
  • Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)
  • Cyber awareness-trainingen

Aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst, tot het volledige subsidiebudget is uitgeput. Aanvragen kunnen ingediend worden via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Hoe werkt een cyberaanval? Een voorbeeld

Een ondernemer uit de horeca werd vorig jaar slachtoffer van een ransomware-aanval. Door een simpele phishingmail wisten cybercriminelen toegang te krijgen tot de bedrijfsnetwerken en alle gegevens te versleutelen. Zonder toegang tot de klantendatabase en reserveringssystemen lag het bedrijf weken stil. Dankzij het tijdig inschakelen van experts kon de schade beperkt blijven, maar het herstel kostte alsnog duizenden euro’s.

Dit voorbeeld laat zien hoe groot de impact van cyberaanvallen kan zijn. Veel ondernemers realiseren zich pas hoe kwetsbaar ze zijn als het te laat is. Met de subsidie en maatregelen kunnen bedrijven voorkomen dat ze in dezelfde situatie terechtkomen.

Wij helpen je op weg

Het aanvragen van subsidies kan soms ingewikkeld zijn, maar wij staan klaar om je te helpen. Wij helpen je graag bij de aanvraagprocedure en zorgen ervoor dat je niets over het hoofd ziet. Of je nu vragen hebt over de aanvraagprocedure of ondersteuning nodig hebt bij de voorbereiding van de subsidieaanvraag. Wij kunnen je begeleiden.

Hoewel wij geen cybersecurity-experts zijn, kunnen wij je in contact brengen met de juiste specialisten. Zij helpen je met advies en ondersteuning om je bedrijf goed te beveiligen tegen cyberdreigingen. Of het nu gaat om het kiezen van de juiste maatregelen of de implementatie ervan, wij zorgen ervoor dat je klaar bent om cyberaanvallen te voorkomen.

Tips voor een succesvolle subsidieaanvraag

  • Bereid je aanvraag goed voor door een overzicht te maken van de kosten die je wilt dekken.
  • Zorg dat je op tijd bent met je aanvraag. Het budget wordt verdeeld op volgorde van binnenkomst.
  • Informeer je goed over de maatregelen en eisen van de subsidie. Wil je in aanmerking komen, dan wil je zeker weten dat je de juiste stappen zet.

Inhoud

De CijferWijzer

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief met het laatste nieuws op
het gebied van ondernemen, financiële zaken en administratie.