0342-400639 | info@cijferadvies.nl

Maatschap

Een maatschap is een samenwerkingsvorm zonder rechtspersoonlijkheid, waarbij twee of meer partners (de maten) onder een gezamenlijke naam een onderneming exploiteren. De maten zijn elk zelfstandig verantwoordelijk voor hun eigen onderneming, maar werken op gelijkwaardige basis met elkaar samen.

Iedere maat brengt arbeid, geld, goederen of goodwill in, met het doel het voordeel dat daaruit voortvloeit te delen. Zelfstandige beroepsbeoefenaars oftewel vrije beroepen, zoals advocaten, notarissen, makelaars, artsen, paramedici en agrariërs zijn vaak georganiseerd in een maatschap.

Maatschap starten

Bij het oprichten van een maatschap, komt veel kijken. Het gaat niet alleen om hoe je als persoon een klik hebt met elkaar, maar ook om de zakelijke afspraken tussen maten. CijferAdvies kan daarbij goede ondersteuning geven. Wij adviseren om onderlinge afspraken, zoals de afzonderlijke inbreng, winstverdeling en bevoegdheden, altijd vast te leggen in een maatschapscontract. Het schept duidelijkheid om de spelregels van de samenwerking op schrift te stellen.

Sinds 2008 dient een maatschap bij de Kamer van Koophandel te worden ingeschreven. Wist je dat er meerdere soorten maatschappen, zoals een openbare maatschap, een stille maatschap, een openbare maatschap of zelfs een man/vrouw maatschap bestaan? Wij vertellen je in een persoonlijk gesprek graag meer over de fiscale consequenties.

De inrichting van de administratie voor een maatschap vergt kennis. In ieder geval wil je zo weinig mogelijk inkomstenbelasting betalen. Bij CijferAdvies vind je niet alleen deskundigheid op het gebied van belastingaangiften en belastingadvies, maar ook over zaken als personeelscontracten en salarisadministratie.

Ben je aan het nadenken over een maatschap of vennootschap en wil je degelijk advies? Neem dan contact met ons op via info@cijferadvies.nl of bel 0342-400639 en vraag naar Adriaan Koppens.

De CijferWijzer

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief met het laatste nieuws op het gebied van ondernemen, financiƫle zaken en administratie.