Categorieën
news Uncategorized

Financiële planning voor zzp’ers: hoe haal je het meeste uit je inkomen?

Als zzp’er heb je de vrijheid om je eigen bedrijf te runnen en je eigen financiële koers te bepalen. Echter, met deze vrijheid komt ook de verantwoordelijkheid om je financiën goed te beheren en te plannen voor de toekomst. In dit artikel bespreken we enkele onderdelen van een financiële planning. Dankzij een goede planning kun je het meeste uit je inkomen halen. Dat begint met een solide financiële basis leggen.

Table of Contents

1. Budgettering en kostenbeheer

Een van de eerste stappen in een effectieve financiële planning is het opstellen van een gedetailleerd budget. Dit betekent dat je moet weten waar je geld vandaan komt en waar het heen gaat. Wat zijn je inkomstenbronnen en was zijn je maandelijkse uitgaven? Door een goed overzicht te hebben van je financiën kun je beter bepalen waar je geld naartoe gaat. Dit helpt bij het realiseren van mogelijke besparingen.

2. Planning van belastingaangiften

Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor het indienen van je belastingaangiften. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende belastingregels en deadlines. Door je belastingzaken goed te plannen en te organiseren, kun je mogelijk belastingvoordelen benutten en boetes voorkomen. Of schakel een boekhouder in. Die kan dit voor je bijhouden.

3. Opzetten van een pensioenregeling

Als zelfstandige bouw je geen pensioen op via een werkgever. Het is dus aan jou om zelf een pensioenregeling op te zetten. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een individueel pensioenplan of het afsluiten van een lijfrenteverzekering. Je kunt eigenlijk niet vroeg genoeg beginnen met sparen voor je pensioen. Er is tegenwoordig ook extra jaarruimte beschikbaar voor zzp’ers. Dit jaar is dus een goed moment om te starten met het opbouwen van je pensioen.

4. Beheren van cashflow

Een gezonde cashflow is essentieel voor het voortbestaan van je bedrijf. Zorg ervoor dat je voldoende liquide middelen hebt. Je wilt je lopende kosten dekken en onvoorziene uitgaven op kunnen vangen. Dit kan onder meer door het opzetten van een bufferrekening voor noodgevallen. Je klanten op tijd factureren helpt ook. Eventueel gebruik je een factoring bedrijf, zodat je eerder geld op de bank hebt.

5. Omgaan met onvoorziene uitgaven

Als zzp’er kunnen onverwachte uitgaven altijd voorkomen. Reparaties aan apparatuur of medische kosten bijvoorbeeld. Het is daarom verstandig om een aparte reserve aan te leggen voor incidentele kosten. Door regelmatig geld opzij te zetten voor noodgevallen, kun je voorkomen dat deze uitgaven je financiële stabiliteit in gevaar brengen.

Conclusie

Het opzetten van een effectieve financiële planning is belangrijk voor zzp’ers. Je inkomen optimaliseren en een stevige financiële fundering vormen de basis van je bedrijf. Dit doe je door budgettering, belastingplanning, pensioenopbouw, cashflowbeheer en het omgaan met onvoorziene uitgaven serieus te nemen. Zo blijf je op de gewenste financiële koers en kun je succesvol zijn in je onderneming.

Bij CijferAdvies staan we klaar om zzp’ers te helpen bij het opzetten van een doordachte financiële strategie die aansluit bij hun specifieke behoeften en doelstellingen. Neem gerust contact met ons op voor deskundig advies en ondersteuning op het gebied van financiële planning en boekhouding.

Categorieën
news Uncategorized

CV of BV starten: Welke rechtsvorm past het beste bij jouw bedrijf?

Een CV of BV starten? Heb je zelf geen of weinig vermogen en wil je een bedrijf starten met een investeerder? Dan kun je kiezen voor de rechtsvorm Commanditaire Vennootschap. Lees hier wat je moet weten over de cv. Zo kun jij bewust de juiste rechtsvorm kiezen.

Overweeg je een bedrijf te starten, maar beschik je zelf over beperkt vermogen? Dan is de commanditaire vennootschap wellicht een interessante optie. In dit artikel verkennen we de commanditaire vennootschap. Wat zijn de aspecten van de cv? Het is een rechtsvorm die ruimte biedt voor samenwerking met investeerders. Ontdek wat je moet weten over deze structuur en hoe deze zich verhoudt tot alternatieven, zoals de besloten vennootschap (bv).

Wat houdt een commanditaire vennootschap precies in?

In een cv zijn er twee typen vennoten: de beherend vennoot en de commanditaire vennoot.

  • Beherend vennoot
    De beherend vennoot is verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van het bedrijf. Hij of zij draagt persoonlijk de aansprakelijkheid voor schulden en verplichtingen van de cv.
  • Commanditaire of stille vennoot
    De commanditaire vennoot is een investeerder die geen actieve rol speelt in de bedrijfsvoering. Deze persoon loopt enkel risico met het geïnvesteerde kapitaal en ontvangt een deel van de winst.

Een cv vereist minimaal één beherend vennoot en één commanditaire vennoot, maar er kunnen er ook meerdere van beide soorten zijn.

Oprichten van een cv

Het oprichten van een commanditaire vennootschap vereist geen tussenkomst van een advocaat of notaris. De beherend vennoot is verantwoordelijk voor de inschrijving van de cv in het KVK Handelsregister. Van de stille vennoten worden geen individuele gegevens vastgelegd. Bij de inschrijving wordt aangegeven hoeveel stille vennoten er zijn en welk bedrag of welke goederen zij inbrengen.

Daarnaast moet je bij het oprichten van een cv de ultimate beneficial owners (UBO’s) inschrijven in het UBO-register van KVK. UBO’s zijn de uiteindelijk belanghebbenden van de cv. Bijvoorbeeld personen die voor meer dan 25% gerechtigd zijn tot het vermogen van de cv. Een cv kan één of meerdere UBO’s hebben.

Dus een cv of bv starten?

Het kiezen tussen een commanditaire vennootschap (cv) en een besloten vennootschap (bv) is een belangrijke stap. Bij het starten van je bedrijf wil je gelijk de juiste keuze maken. Maak het jezelf makkelijker. Zet de verschillen tussen beide rechtsvormen op een rij. Evalueer wat voor jou en je eventuele zakenpartner belangrijk is. 

Een handig hulpmiddel bij deze keuze is het vergelijken van de bv met de eenmanszaak en de bv met de cv. Belangrijk bij deze afweging is vooral de fiscale kant. Over het algemeen is een cv voordeliger bij lagere winsten, terwijl een bv pas gunstig wordt vanaf een winst van ongeveer 100.000 euro per beherende vennoot.

Doe goed onderzoek en overleg met professionals (zoals CijferAdvies). Zij kunnen je adviseren op het gebied van financiën en juridische zaken. Deze zaken spelen een belangrijke rol. Alleen heb je misschien niet alle kennis in huis. Dan kun je moeilijker de rechtsvorm kiezen die het beste aansluit bij jouw bedrijfsdoelen en financiële situatie. En je wilt toch een een stevig fundament voor een succesvolle onderneming. Dus ga je een CV of BV starten?