Eenmanszaak of BV Wat zijn de verschillen en hoe kies je

Eenmanszaak of bv: Wat zijn de verschillen en hoe kies je?

Eenmanszaak of BV Wat zijn de verschillen en hoe kies je

Recente berichten

Eenmanszaak of BV Wat zijn de verschillen en hoe kies je

Eenmanszaak of bv: Wat zijn de verschillen en hoe kies je?

Bij het starten van een bedrijf moet je een belangrijke beslissing nemen: de keuze van de rechtsvorm. Dit bepaalt de juridische structuur van je onderneming en heeft invloed op verschillende onderdelen van je bedrijfsvoering. Voor veel startende ondernemers kan deze keuze wat moeilijk zijn. Van alle rechtsvormen die er zijn wordt er vaak gekozen tussen de eenmanszaak en de besloten vennootschap (bv).  Wat zijn de verschillen en hoe kies je?

Inhoud

Wat is het verschil tussen de eenmanszaak en bv

Bij het overwegen van de keuze tussen een eenmanszaak en een bv zijn belastingen en aansprakelijkheid de kernpunten. Het is van belangrijk om de rechtsvorm te selecteren die resulteert in de laagst mogelijke belastingdruk en waarbij de aansprakelijkheid minimaal is. Neem daarom de tijd om de verschillen grondig te onderzoeken:

 

Eenmanszaak

BV

Oprichting

Geen eisen

Akte van notaris

Kapitaalinbreng

Geen eisen

€0,01 minimaal

Bestuur

Eigenaar

Directie

Andere organen

Geen

Aandeelhouders
Eventueel raad van commissarissen

Aansprakelijkheid

100% privé en zakelijk

BV (in principe)

Belasting

Inkomstenbelasting
Onder voorwaarden mkb-winstvrijstelling en ondernemersaftrek

Vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting over dividend en salaris

Sociale zekerheid

Geen recht op werknemersverzekeringen

Geen werknemersverzekeringen, tenzij ontslag tegen de wil van de directeur-grootaandeelhouder (dga) mogelijk is. En/of als het aandelenbelang (eventueel samen met partner) minder is dan 50 procent.

Groeipotentieel

Beperkt

Groter dan eenmanszaak

Flexibiliteit

Beperkt

Meer flexibel

De belangrijkste voordelen van een eenmanszaak of bv

Voordelen eenmanszaak
  • Eenvoudig te starten
    Het oprichten van de eenmanszaak is een eenvoudige taak. Je hoeft je alleen maar in te schrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). De kosten zijn laag, want je betaalt alleen een inschrijfvergoeding. Bij een bv moet je ook naar de notaris. Daar betaal je al gauw minimaal een paar honderd euro.
  • Belastingvoordelen voor starters
    De winst die je maakt met een eenmanszaak valt onder de inkomstenbelasting. Als de Belastingdienst jou als ondernemer ziet, dan mag je gebruik maken van aftrekposten. Deze gelden niet voor de winstbelasting die een bv moet betalen. Hierdoor kan een eenmanszaak meer belastingvoordelen opleveren voor starters.
Voordelen bv
  • Geen persoonlijke aansprakelijkheid
    Als je door jou veroorzaakte schulden niet meer kunt betalen, dan gaat de bv failliet. Als directeur en aandeelhouder ben je niet persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de bv.
  • Geschikt voor ingewikkeldere bedrijfsvoering
    Met een bv heb je de mogelijkheid om meerdere bv’s op te richten (holding). Zo kun je risico spreiden of ondernemen met belastingvoordeel. Het is ideaal voor complexere bedrijfsstructuren.
  • Investeerders benaderen
    Bij een bv kunnen investeerders of familieleden aandelen krijgen. Hierdoor kun je kapitaal aantrekken voor groei en ontwikkeling van het bedrijf.
  • Uitstraling
    Een bv heeft vaak een professionelere uitstraling richting zakenpartners. Met name bij internationale handel speelt dit een rol. De bv versterkt het imago van je bedrijf en wekt vertrouwen richting je zakenpartners.
  • Vermogen opbouwen
  • Binnen een bv kun je vermogen opbouwen. Bijvoorbeeld door geld te sparen voor je pensioen of door winsten toe te voegen aan het eigen vermogen van de bv. Dit valt dus niet onder je inkomstenbelasting. De bv betaalt namelijk zijn eigen belastingen. Dit biedt mogelijkheden voor financiële groei en stabiliteit op de lange termijn.

Belastingen en winst

Bij een eenmanszaak is je winst gelijk aan je omzet minus je kosten en inkopen. Over deze winst betaal je aan het einde van het jaar inkomstenbelasting. Starters kunnen in aanmerking komen voor ondernemersaftrek, zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek gedurende de eerste drie jaar.

In een bv wordt de winst berekend als omzet minus kosten en inkopen, inclusief het salaris van de directeur. De bv betaalt vennootschapsbelasting over de winst en eventueel dividendbelasting over de winstuitkering. Als directeur-grootaandeelhouder (dga) betaal je ook inkomstenbelasting over je fiscaal minimumloon en over uitgekeerd dividend.

Hierdoor is het vaak pas bij een winst van meer dan €130.000 interessant om een bv te starten. Mede hierdoor kiezen veel starters voor de eenmanszaak.

Aansprakelijkheid

Bij een eenmanszaak ben je persoonlijk aansprakelijk voor schulden. Dat betekent dat je privévermogen in gevaar kan komen. In een bv is het vermogen afgescheiden, waardoor je over het algemeen niet persoonlijk aansprakelijk bent voor de schulden van de bv. Je kunt als bestuurder wel persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. Als je bijvoorbeeld betalingsproblemen niet tijdig meldt aan de Belastingdienst of overeenkomsten aangaat die de BV niet kan nakomen.

Kies de juiste rechtsvorm met onze CijferAdviseurs

Het kiezen tussen een eenmanszaak en een BV hangt af van verschillende factoren, zoals belastingen, aansprakelijkheid en bedrijfsstructuur. Het is essentieel om je keuze zorgvuldig af te wegen voordat je een beslissing neemt. Onze CijferAdviseurs staan klaar om je te helpen bij deze belangrijke keuze en om je te begeleiden naar de rechtsvorm die het beste past bij jouw onderneming en persoonlijke situatie. Neem vandaag nog contact met ons op voor advies op maat.

De CijferWijzer

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief met het laatste nieuws op
het gebied van ondernemen, financiële zaken en administratie.