Is bedrijfsopheffing een betere optie als faillissement?
Is bedrijfsopheffing een betere optie als faillissement?

Is bedrijfsopheffing een betere optie als faillissement?

Is bedrijfsopheffing een betere optie als faillissement?

Het aantal bedrijven dat zich failliet verklaart is al geruime tijd relatief laag. Dit komt grotendeels doordat ondernemers zelf hun deuren sluiten. Wachten tot een faillissement onvermijdelijk wordt is er niet bij. Volgens gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is deze trend duidelijk zichtbaar.

Er zijn meerdere voorspellingen gedaan over een toename van het aantal faillissementen. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt wat de afgelopen jaren is gebeurt. De eerste golf werd voorspeld vanwege de coronacrisis, toen waren er de hogere kosten voor energie en grondstoffen. Niet snel daarna volgden de hoge inflatie en startte het terugbetalen van belastingschulden. Toch is er nog geen sprake van een dergelijke stijging.

Voorlopige cijfers van het CBS tonen aan dat er in 2022 in totaal 2.145 faillissementen zijn uitgesproken. Een matige stijging ten opzichte van de 1.818 in 2021. Het niveau van 2020, toen er 3.177 faillissementen werden uitgesproken, is nog niet bereikt.

Zelf stoppen?

De faillissementen blijven uit, maar de bedrijfsopheffingen liggen aanzienlijk hoger. Bedrijfsopheffingen kunnen het gevolg zijn van een faillissement, maar ook van een beslissing van de ondernemer zelf om te stoppen met de onderneming. Voorlopige cijfers van het CBS laten zien dat er in 2022 in totaal 136.310 bedrijfsopheffingen zijn geweest, tegenover 88.635 in 2021 en 133.130 in 2020.

Het CBS geeft aan dat de cijfers over faillissementen en bedrijfsopheffingen niet één-op-één te vergelijken zijn omdat de criteria voor het tellen verschillen. Desondanks is duidelijk dat ondernemers vaker kiezen voor het stoppen van hun onderneming op eigen initiatief dan voor het afwachten van een faillissement.

Ondersteuning bij verkoop of ontbinding

Als ondernemer kun je er voor kiezen om zelf de onderneming te ontbinden. Hiermee wordt het proces met een curator overbodig. Daarmee wordt normaal gesproken de boedel van een onderneming in kaart gebracht. Schuldeisers worden daarmee afbetaald en de zaak is gesloten. Maar je ontbindt de onderneming voor dat het zo ver is. Dus ben je zelf verantwoordelijk voor een correcte financiële afhandeling. En misschien wil je de onderneming verkopen, laten opvolgen of met een positieve noot ontbinden. Dus kom je er niet uit en heb je hulp nodig bij de verdere afwikkeling? Dan is het verstandig om op zoek te gaan naar een bureau dat daarin ondersteunt. Want het is dus niet mogelijk om simpelweg te stoppen met een onderneming zonder correcte afwikkeling.

Inhoud

De CijferWijzer

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief met het laatste nieuws op
het gebied van ondernemen, financiële zaken en administratie.