Nieuwe regels bieden betere bescherming voor webshopklanten
Nieuwe regels bieden betere bescherming voor webshopklanten

Recente berichten

Nieuwe regels bieden betere bescherming voor webshopklanten

Nieuwe regels bieden betere bescherming voor webshopklanten

Nieuwe regels bieden betere bescherming voor webshopklanten

De regels voor het verkopen via een webshop, online platform of sociale media waren op 28 mei 2022 al veranderd. Maar het is goed om ze nog eens te bekijken. Er was bijvoorbeeld een informatieplicht bijgekomen. Maar ook nieuwe regels rondom reviews, prijzen, aanbiedingen, vergelijkingssites en ‘gratis’ diensten.

De Europese Unie is al langer met dit thema bezig. Er is daarom een richtlijn gemaakt, zodat de consumentenbescherming moderner werd. Op basis van die richtlijn is de Nederlandse wetgeving aangepast. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze veranderingen en te begrijpen hoe hiermee om te gaan.

Betrouwbare webshop reviews

Je hebt vast wel een verhalen gehoord over valse reviews en onbetrouwbare webshops. Betrouwbaarheid is een belangrijk onderdeel van je webshops. Dus verwacht de overheid dat je open communiceert over welke maatregelen je neemt. Zoals het controleren van patronen, frequentie van het aantal reviews of identieke teksten. Zijn er veel reviews in een korte tijd met verdacht veel dezelfde woorden? Dat kan verdacht zijn.

Je moet daarnaast ook aangeven hoe je de betrouwbaarheid controleert. Neem je alle positieve en negatieve reviews van je webshop en producten mee? Ook moet je aangeven of er sprake is van sponsoring of betaling. En dat je geen valse consumentenbeoordelingen mag weergeven is logisch. Dus ook geen likes die in jouw opdracht zijn geplaatst.

Klanten willen vertrouwen in een webshop waar ze winkelen. Beoordelingen en aanbevelingen spelen hierbij een belangrijke rol. Wordt het vertrouwen van klanten geschaad dan kan dat ook gevolgen hebben voor het succes van je webshop. Door je te houden aan deze uitgebreidere informatieplicht behoud je het vertrouwen. Je geeft de klanten ook de mogelijkheid om te controleren of de reviews geloofwaardig zijn. Je kunt aan deze verplichting voldoen door aan te sluiten bij een partij als feedback company of TrustPilot

Personaliseren is informeren

Personalisatie is iets waar elke webshophouder van droomt. Een persoonlijk aanbod op basis van klantgegevens kan je omzet laten groeien. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van woonplaats, geslacht, recente zoekopdrachten, aankoopgeschiedenis of andere kenmerken. Maak je gebruik van deze mogelijkheid, dan moet je klanten hierover informeren. Bijvoorbeeld met een pop-up of mededeling bij de betaalpagina.

Kortingen worden aangepast

Je wil je klanten graag korting geven, zodat ze meer kopen. Je moet wel opletten met welke prijs je als uitgangspunt neemt. ‘Willekeurige’ prijzen zijn niet meer toegestaan bijvoorbeeld. De laagste prijs die je minstens 30 dagen voor de kortingsactie gebruikt hebt is voortaan het uitgangspunt. Korting ten opzichte van concurrentie of adviesprijs mag dan weer wel.

Onlinediensten ‘gratis’ aanbieden

Bied je bepaalde diensten gratis aan? Dan vraag je waarschijnlijk persoonlijke gegevens van je klanten. Bij dit soort gegevensverzameling moet je meer informatie geven aan je klant. Er moet worden uitgelegd hoe lang klanten aan de digitale dienst vastzitten en hoe ze zich kunnen uitschrijven. Klanten mogen de dienst ook zonder reden binnen veertien dagen opzeggen. Wordt dat gedaan, dan moet je de klantgegevens verwijderen en de verwerking stopzetten.

Een eigen online marktplaats?

Wanneer je een eigen online marktplaats hebt komen er ook nieuwe regels om de hoek kijken. Klanten kunnen producten of diensten afnemen van jouw of aanbieders op jouw platform. Denk bijvoorbeeld aan Marktplaats. Voordat er iets gekocht wordt via jouw marktplaats moeten klanten weten met wie zij rechtstreeks zakendoen. Bij bol.com zie je bijvoorbeeld wie degene is die het product aanbiedt. Je geeft ook aan welke voorwaarden er bij deze overeenkomst gelden.   

Deze voorwaarden mogen niet weggestopt worden in je algemene voorwaarden. Zet ze goed zichtbaar op je betaalpagina.

Je bent daarnaast als online marktplaats verplicht onderzoek te doen. Je vraagt van tevoren informatie opvragen over de juridische status van de verkoper. Is hij ondernemer of particulier? De voorwaarden moet je ook van tevoren onderzoeken. Dit geldt ook voor webshops die andere producten of diensten laat aanbieden op hun eigen online winkel.

Heb je een vergelijkingssite?

Als vergelijkingssite bied je waarschijnlijk een online zoekfunctie aan. Denk aan energievergelijkingssites, mobielvergelijkingssites, of productvergelijkingssites. Je moet van tevoren klanten duidelijk maken waarop jij de vergelijking baseert. Wat bepaald de uitkomst van de zoekopdracht? Is er sprake van betaalde promotie of een scoresysteem bijvoorbeeld. Je algoritmes mogen onbekend blijven. Maar inzicht in hoe een zoekuitslag tot stand komt is verplicht om te delen.

Aftelklokjes als misleiding

Volgens de ACM worden klanten op grote schaal misleid. Bijvoorbeeld met aftelklokjes die de indruk wekken dat iets tijdelijks beschikbaar in. Blijft die aanbieding na het aftellen gewoon beschikbaar? Dan voel je het al aan… dat is misleiding. De regels hierover zijn duidelijk. ‘Verleiden mag, misleiden niet.’, aldus de ACM. Wil je meer informatie of de leidraad bekijken? Klik dan hier.

Inhoud

De CijferWijzer

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief met het laatste nieuws op
het gebied van ondernemen, financiële zaken en administratie.