Webwinkel beboet door ACM voor misleiding door nepreviews
Webwinkel beboet door ACM voor misleiding door nepreviews

Recente berichten

Webwinkel beboet door ACM voor misleiding door nepreviews

Webwinkel beboet door ACM voor misleiding door nepreviews

Webwinkel beboet door ACM voor misleiding door nepreviews

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een webwinkel een boete van € 100.000 opgelegd voor het plaatsen van nep-reviews en het verbergen van echte beoordelingen.

Uit het onderzoek van ACM bleek dat de positieve beoordelingen vals waren en veel consumenten juist slechte ervaringen hadden met de webwinkel en de producten. Hierdoor werden bezoekers misleid, volgens ACM. Bij het bepalen van de boete hield ACM rekening met de situatie van de webwinkel en het feit dat de eigenaar na het onderzoek verder ging op een andere website. De ACM wil met de boete duidelijk aangeven dat webwinkels consumenten eerlijk moeten informeren.

Sinds 28 mei 2022 is het verboden om vals te recenseren bij webwinkels. Webwinkels moeten reviews controleren op echtheid en consumenten informeren over de wijze van controle. Deze maatregelen beschermen consumenten online beter.

Betrouwbare reviews verzamelen belangrijker dan ooit

Een webshop kan op verschillende manieren werken aan het verkrijgen van positieve reviews. Hieronder zijn enkele handige tips:

  1. Zorg voor een uitstekende klantenservice. Dit betekent dat klanten snel en efficiënt geholpen moeten worden en dat ze tevreden zijn met de manier waarop hun vragen of problemen opgelost zijn.
  2. Biedt hoogwaardige producten aan. Als klanten tevreden zijn over de producten die ze kopen, zullen ze meer geneigd zijn om een positieve review achter te laten.
  3. Maak het gemakkelijk om een review achter te laten. Biedt bijvoorbeeld een link naar een reviewformulier op de orderbevestigingspagina of stuur een follow-up e-mail een paar dagen nadat de klant het product heeft ontvangen.
  4. Motiveer klanten om een review achter te laten. Bied bijvoorbeeld een korting aan op hun volgende aankoop of maak gebruik van loyaliteitsprogramma’s.
  5. Reageer op reviews, zowel positieve als negatieve. Dit laat zien dat je geïnteresseerd bent in de feedback van je klanten en dat je er alles aan doet om hen tevreden te houden.

Met deze tips in gedachten kan een webshop het aantal positieve reviews verhogen en zo een positievere reputatie opbouwen bij potentiële klanten.

Inhoud

De CijferWijzer

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief met het laatste nieuws op
het gebied van ondernemen, financiële zaken en administratie.