5 belastingaangifte tips waar CijferAdvies bij helpt

5 belastingaangifte tips waar CijferAdvies bij helpt

5 belastingaangifte tips waar CijferAdvies bij helpt

Recente berichten

5 belastingaangifte tips waar CijferAdvies bij helpt

5 belastingaangifte tips waar CijferAdvies bij helpt

Of je nu een eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof), maatschap of commanditaire vennootschap hebt… je krijgt te maken met inkomstenbelasting. En waar je de inkomstenbelasting ook laat doen, tussen 1 maart en 1 mei moet het gedaan zijn. Mocht er uitstel nodig zijn dan wordt dit vóór 1 mei geregeld. Dan heb je tot 1 september de tijd, wat soms wel zo handig kan zijn.

Een groot deel van de aangifte wordt door de Belastingdienst ingevuld. Maar als ondernemer hoor je het zakelijke gedeelte zelf in te vullen. Hier komen verschillende aftrekposten en regelingen aan bod, zodat je uiteindelijk minder inkomstenbelasting betaalt.

2022 behoort tot de coronajaren

We willen toch nog even vermelden dat je belastingaangifte van 2022 nog onder de coronaregels valt. Dit betekent dat er extra aandachtspunten zijn vanwege de vele maatregelen die de overheid heeft ingevoerd. Controleer dus op tijd of je aangifte die regelingen toepast. Corona zorgde bijvoorbeeld voor omzetdaling of verlies.

  • Heb je ondersteuning ontvangen uit de NOW? Die ondersteuning is belast. Dat kan invloed hebben op het bedrag dat je af moet staan aan de Belastingdienst. Over andere regelingen zoals de TVL wordt geen belasting berekent. Toch moeten deze wel vermeld worden als vrijgestelde winstbestanddelen.
  • De deadline voor belastingaangifte is 1 mei. Als je voor 1 april aangifte doet hoor je al voor 1 juli wat je kwijt bent of verdient. Negatief inkomen in 2022 wordt verrekent met inkomen van de drie voorgaande jaren. Hierdoor kun je mogelijk geld terugkrijgen. Dat begint bij drie jaar (2019) en bij meer verlies dan winst in dat jaar wordt het 2020 en/of 2021.
  • Het is mogelijk om via middeling geld te besparen. Heb je in 2022 minder verdiend dan de voorgaande jaren? Dan kun je het gemiddelde inkomen over die drie jaren berekenen. Is de belasting voor dat gemiddelde inkomen lager dan in de afzonderlijke jaren en het verschil groter dan 545 euro? Mooi, dan kun je belasting terugkrijgen.
  • Het kan zijn dat je vanwege corona het betalen van je hypotheekrente hebt uitgesteld. Hierdoor valt het aftrekbare rentebedrag misschien lager uit. Dat bedrag hangt wel af van je hypotheekverstrekker. Maar niet betaalde rente kun je ook niet aftrekken.
1. Ondernemersaftrek en MKB-winstvrijstelling

Wil je gebruik maken van de beschikbare ondernemersaftrek en MKB-winstvrijstelling? Dan is het verstandig om van te voren de Ondernemerscheck te doen. Met deze check krijg je te zien hoe je belastingaangifte moet doen. Moet je aangifte doen als ondernemer? Moet je het winstgedeelte invullen? En heb je misschien recht op ondernemersaftrek en andere aftrekposten?

Ondernemersaftrek wordt van je winst afgehaald. Dit onderdeel kan uit verschillende onderdelen bestaan. Je komt in aanmerking als uit de check blijkt dat je ondernemer bent. Een van de belangrijkste criteria is het aantal uren dat je aan je bedrijf besteed. Je moet minimaal 1.225 uur aan je onderneming besteden. Vervolgens zijn er verschillende aftrekregeling zoals:

  • De zelfstandigenaftrek is een jaarlijkse aftrek van een vast bedrag. De Startersaftrek is een extra aftrek in drie van de eerste vijf jaar van de onderneming.
  • WBSO staat voor Wet bevordering Speur en Ontwikkelingswerk en is een aftrek voor onderzoekswerk bij innovatie.
  • De stakingsaftrek is een aftrek van een vast bedrag als je met je bedrijf stopt.

Door de MKB-winstvrijstelling mag je nog 14% aftrekken van de winst af na ondernemersaftrek. Voor de MKB-winstvrijstelling geldt het urencriterium niet. Je moet wel ondernemer zijn volgens de criteria van de inkomstenbelasting.

2. Investeringsaftrek en afschrijven

Bij investeringen in bedrijfsmiddelen kun je via de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek een bedrag van de winst aftrekken. De regeling geldt als je in een boekjaar minimaal 2.600 euro investeert en per bedrijfsmiddel minimaal 450 euro. Daarnaast kun je bedrijfsmiddelen afschrijven. Je verdeelt de kosten van bedrijfsmiddelen over het aantal jaren dat je ze gebruikt. Voor starters geldt een speciale regeling. Onder voorwaarden bepaal je zelf het tempo en bedrag van afschrijven.

3. Zakelijk vermogen

Het saldo van je zakelijke bankrekening hoort op de balans van je onderneming. Het gaat dan om geld dat nodig is als werkkapitaal of voor een investering. Het telt niet mee voor je vermogen in box 3. Daar is privévermogen boven 50.650 euro per persoon belast in 2022. In 2023 is dit 57.000 euro. Blijvend overtollige liquide middelen moet je wel van zakelijk naar privé halen.

4. Kostenaftrek voor gemengde kosten

Maak je kosten voor relatiegeschenken, studiereizen en congressen? Of voor zakenlunches of een consumptie? Dan is alleen het bedrag boven de drempel van 5.100 euro aftrekbaar. Je mag er ook voor kiezen om 80% (in de vennootschapsbelasting 73,5%) van de door jou gemaakte gemengde kosten af te trekken. Je hebt dan niets met de drempel te maken. Lees meer over de aftrek van kosten.

5. Toeslagen

Een toeslag is een tegemoetkoming in de kosten die je in jouw situatie hebt. Er zijn toeslagen voor de huurkosten van je woning, zorgtoeslag, kindgebondenbudget en kinderopvangtoeslag. Je inkomen bepaalt de hoogte van de toeslag. Voor de eerste drie toeslagen telt je vermogen ook mee. Als je gebruik kunt maken van de ondernemersaftrek is je toetsingsinkomen lager. Je komt dan eerder in aanmerking voor een toeslag. Meer informatie en een proefberekening vind je op toeslagen.nl.

Bron: Kamer van Koophandel (KvK)

De CijferWijzer

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief met het laatste nieuws op
het gebied van ondernemen, financiële zaken en administratie.