Betaald krijgen in crypto's? Fluitje van een cent
Schijnzelfstandig: zielig, slim of vooral niet solidair?
Als je een bv begint, kun je dat doen als starter, maar ook als je al een onderneming hebt. Bijvoorbeeld een vof of een eenmanszaak. Als je een vof of eenmanszaak omzet in een bv, kun kiezen welke aanpak het beste voor jou werkt: geruisloos, ruisend of via een activa-passivatransactie. Wat moet je hierover weten?
Bij de geruisloze inbreng komt het erop neer dat de eenmanszaak of vof in een andere vorm wordt voortgezet. Er gebeurt eigenlijk niet zoveel, vandaar de naam geruisloos. De bv gaat namelijk van start met de boekwaarden van de oude onderneming.
Je richt de bv dus op en neemt een akte van inbreng mee. En je hebt je start van je nieuwe onderneming. Wat neem je zoal mee bij een geruisloze inbreng?
Beide zaken staan niet op de balans, maar kunnen wel veel waarde vertegenwoordigen. Bij de geruisloze inbreng gaan deze zaken in een keer mee naar de nieuwe bv.
De geruisloze inbreng is kort gezegd interessant als je veel stille reserves en goodwill (veel meerwaarde) hebt zitten in je oude onderneming. Waarom? Omdat je bij de geruisloze inbreng niet met stakingswinst te maken krijgt. Stakingswinst is het bedrag dat ontstaat als je de balanswaarde van je bedrijf in mindering brengt op de werkelijke waarde van je onderneming. Hoe meer stille reserves en goodwill je hebt, hoe hoger de stakingswinst. Bij een bedrijfsbeëindiging moet je belasting betalen over de stakingswinst. Maar omdat je de eenmanszaak of vof geruisloos inbrengt, krijg je niet te maken met stakingswinst.
Bij een geruisloze inbreng profiteer je van flink wat belastingvoordeel. Maar daar staat tegenover dat je wel aan een aantal voorwaarden moet voldoen. Bijvoorbeeld:
Bij de geruisloze inbreng hoort de mogelijkheid om de bv met terugwerkende kracht op te richten. Dat is belastingtechnisch voordelig, want je profiteert dan al eerder van de belastingtarieven voor de bv. Als je op 1 januari de eenmanszaak of vof wilt omzetten naar een bv, moet je voor 1 oktober van dat jaar een intentieverklaring aanleveren bij de Belastingdienst. Vervolgens heb je tot 1 april het jaar erna om de bv op te richten. Kortom, bij de geruisloze inbreng heb je een terugwerkende kracht van 9 maanden voor de intentieverklaring en 15 maanden voor de oprichting.
Bij de ruisende inbreng kies je ervoor de eenmanszaak of vof in te brengen in de bv tegen de marktwaarde van de onderneming, dat wil zeggen de economische waarde van je bedrijf. Je verkoopt je onderneming als het ware aan de bv. De nieuwe bv begint met nieuwe boekwaarden, waar vervolgens weer op afgeschreven kan worden.
De marktwaarde van je bedrijf is meestal hoger dan de boekwaarde door de aanwezigheid van bijvoorbeeld:
Anders dan bij de geruisloze inbreng, moet je bij de ruisende inbreng belasting betalen over de stakingswinst. Dat betekent dat je bij de ruisende inbreng eenmalig meestal flink wat inkomstenbelasting moet betalen, tenminste, als er veel stille reserves en goodwill in de onderneming zitten. Daar staat tegenover dat je bij ruisende inbreng kunt kiezen voor een stakingslijfrente, waardoor je de heffing van de belasting uitstelt tot het moment dat je met pensioen gaat.
Een ruisende inbreng is vooral interessant als je van plan bent de onderneming binnen drie jaar te verkopen. Bovendien begint de onderneming met nieuwe boekwaarden, waardoor je bij de bv een hoger afschrijvingspotentieel hebt. Verder is de ruisende inbreng laagdrempeliger dan de geruisloze inbreng. Er zijn bijvoorbeeld geen voorwaarden voor creditering en het is niet verplicht om een formeel verzoek bij de Belastingdienst neer te leggen. Net als bij de geruisloze inbreng kun je de bv met terugwerkende kracht inschrijven (en dus profiteren van belastingvoordeel), maar de termijn is korter: 3 maanden.
Ook aan de ruisende inbreng zijn voorwaarden verbonden. Alleen iets minder dan aan de geruisloze inbreng.
Bij de ruisende inbreng hoort de mogelijkheid om de bv met terugwerkende kracht op te richten: een terugwerkende kracht van 3 maanden. Daarmee krijg je belastingvoordeel. Als je op januari de eenmanszaak of vof wilt omzetten naar een bv, moet je voor 1 april van dat jaar een intentieverklaring aanleveren bij de Belastingdienst. Vervolgens heb je tot 1 oktober om de bv op te richten.
Tot slot is er ook nog de activa-passivatransactie. In het kort: dit is de eenvoudigste en snelste manier om een eenmanszaak of vof om te zetten in een bv. Je hebt namelijk alleen een activa-passivadocument nodig, dat je zelf of via een notaris of financieel adviseur kunt opstellen. Vervolgens verkoop je als het ware alle activa (bezittingen) en passiva (schulden) aan de nieuwe onderneming. Je rekent met de Belastingdienst af door belasting te betalen over de stakingswinst van je oude onderneming. Deze aanpak is het handigst als je geen waardevolle zaken in je eenmanszaak of vof hebt zitten.
De praktijk leert dat ondernemers het minst kiezen voor de ruisende inbreng. De activa-passivatransactie is het populairst vanwege de eenvoud en snelheid. De geruisloze inbreng is geliefd bij ondernemers met veel meerwaarde in hun onderneming. Laat je adviseren door jouw financieel adviseur wat de beste aanpak is voor jou.
Bron: MKB Servicedesk
Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief met het laatste nieuws op het gebied van ondernemen, financiƫle zaken en administratie.