Stichting

Stichting

Een stichting is een organisatie zonder winstoogmerk. Je kunt alleen of samen met anderen een stichting oprichten met een maatschappelijk, sociaal of ideëel doel. Toch heeft een stichting wel bepaalde eisen waar het aan moet voldoen. Zo heeft het een bestuur en – in tegenstelling tot een vereniging – geen leden. Dat betekent dat het bestuur autonoom belangrijke besluiten over de organisatie kan nemen.

Stichting en administratie

De inkomsten van een stichting komen uit subsidies, donaties, leningen of schenkingen. Hoe de administratie en financiële processen precies zijn opgezet, verschilt per stichting. In alle gevallen is het bijhouden van een financiële administratie verplicht. Daarnaast heb je te maken met een wettelijke bewaartermijn van financiële gegevens. Onze CijferAdviseurs adviseren bestuurders graag over dit soort financiële zaken. Zij zijn bekend met de juridische consequenties en kunnen de volledige administratie uit handen nemen.

Stichting en belastingzaken

Of een stichting ook belasting moet afdragen, hangt af van de specifieke situatie. Onze belastingexperts weten precies wanneer een stichting wel of geen belastingen betaalt. Zij kunnen je hierover informeren en zijn op de hoogte van mogelijke aftrekposten en belastingvoordelen in het geval jouw stichting een ANBI- of SBBI-status heeft.

Stichting oprichten

Ben je momenteel bezig met het oprichten van een stichting en wil je daar advies over? De oprichting van een stichting regel je via de notaris, die een notariële akte inclusief statuten opmaakt en de inschrijving bij het Handelsregister van de KVK verzorgt. De statuten beschrijven de bevoegdheden van bestuursleden, de bestuurdersaansprakelijkheid en of het bestuur eventueel onder toezicht van een raad van commissarissen (RvC) staat. Dat klinkt behoorlijk ingewikkeld, maar ook hiermee kan CijferAdvies je helpen.

Ben jij op zoek naar een administratiekantoor voor jouw stichting? Wil je advies over het inrichten van een administratie, die aan de wettelijke eisen voldoet? Heb je interesse in ons online administratiepakket voor stichtingen? Neem dan contact met ons op via info@cijferadvies.nl. Liever telefonisch contact? Bel vandaag nog naar 0342 – 400639 en vraag naar Adriaan Koppens. Of neem contact op met de CijferAdviseur bij jou in de buurt.

De CijferWijzer

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief met het laatste nieuws op
het gebied van ondernemen, financiële zaken en administratie.