vennootschap onder firma

Vennootschap onder firma

Wanneer je wilt samenwerken met andere ondernemers, kun je ervoor kiezen om gezamenlijk een vennootschap onder firma (vof) op te richten. Elke deelnemer ofwel vennoot is mede-eigenaar van het bedrijf en brengt geld, goederen of arbeid in. Een vof is een personenbedrijf en geen rechtspersoon, hetgeen betekent dat de vennoten in privé aansprakelijk zijn voor de eventuele schulden van het bedrijf.

Oprichten van een vof

Voordat je samen met één of meerdere partner(s) een vof start, is het verstandig om de afspraken die je met elkaar maakt ten aanzien van de samenwerking vast te leggen in een vennootschapscontract. Dat is niet verplicht, maar wij adviseren je in een overeenkomst onder andere te vermelden hoeveel geld en welke goederen elke zakenpartner inbrengt en zaken te regelen over bevoegdheden, winstverdeling en klantenportefeuille. Onze CijferAdviseurs kunnen je adviseren over de (fiscale) voor- en nadelen van een vof.

Belasting betalen

Elke vennoot betaalt ieder voor zich inkomstenbelasting over het afgesproken aandeel in de winst uit de vof. Als de bedrijfsactiviteiten onder de btw-plicht vallen, moet voor de vof elk kwartaal btw-aangifte worden gedaan en omzetbelasting worden afgedragen. Je kunt ervoor kiezen om de administratie van de vof zelf te voeren of dit in handen te leggen van een boekhouder bij CijferAdvies. Dan heb je daar zelf geen omkijken naar en weet je zeker dat de boekhouding aan de eisen van de Belastingdienst voldoet. Onze financieel specialisten geven je inzicht in de financiële positie van de vof en advies over mogelijke belastingbesparingen. Aan het eind van het boekjaar stellen we de jaarrekening voor je op en wij voorzien je regelmatig van rapportages, die wij graag persoonlijk met je doornemen. En op het moment dat de bedrijfsactiviteiten groeien en personeelsuitbreiding nodig is, regelen wij de salarisadministratie. Dat moet een prettig gevoel geven, toch? Dan kun jij je concentreren op jouw vakgebied?

Heb je interesse in onze dienstverlening? Wil jij hulp bij het opzetten van een vof of de keuze voor een (andere) rechtsvorm? Bel 0342 – 400639 en vraag naar Adriaan Koppens, bedrijfsmentor en consultant. Of neem contact op met de CijferAdviseur bij jou in de buurt.

De CijferWijzer

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief met het laatste nieuws op
het gebied van ondernemen, financiële zaken en administratie.