Zakelijk fietsen: dit levert het op
Zakelijk fietsen: dit levert het op

Zakelijk fietsen: dit levert het op

Zakelijk fietsen: dit levert het op

Wil je het woon-werkverkeer van je personeel verduurzamen? Denk eens aan de fiets. De overheid stimuleert het zakelijk gebruik van de fiets in plaats van auto of openbaar vervoer. Met voordelige regelingen als de ‘Fiets van de zaak’ is dit misschien wel het goede moment om de fiets binnen jouw organisatie definitief op een voetstuk te plaatsen. Hier lees je hoe je dat slim doet en wat een fietsplan je concreet oplevert.

Op dit moment gaat ongeveer een kwart van alle Nederlanders op de fiets naar het werk. De overheid wil dat in 10 jaar tijd 10% meer medewerkers de fiets nemen. Leuk, maar als slimme ondernemer doe je pas investeringen als het je wat oplevert. Wat zijn de directe voordelen van de ‘fiets van de zaak’ voor jouw bedrijf?

Voordelen van zakelijk fietsen

Financieel voordeel

Pakken je medewerkers de fiets dan ben je minder geld kwijt aan brandstof en parkeren. Vier financiële regelingen helpen om de fiets aantrekkelijker te maken voor zowel je medewerker als voor jou.

1. Fiets van de zaak

Je koopt of leaset een fiets voor je medewerker. De fiets mag onbeperkt privé gebruikt worden en je medewerker is niet verplicht om op deze fiets naar het werk te komen. Je betaalt zeven procent bijtelling over de fiets van de zaak.

2. Bruto/nettovergoeding

Je medewerker gebruikt een deel van het bruto inkomen om een fiets van te kopen. Dit is voordelig omdat je medewerker en jij minder loonbelasting en premies betalen over het bruto bedrag dan over het netto salaris.

3. Kilometervergoeding

Je betaalt je medewerker een vergoeding voor de fietskilometers tussen huis en de zaak. Deze vergoeding is tot 19 cent per kilometer onbelast. Vanaf 2023 wordt de onbelaste vergoeding 21 cent. Let op: koop of lease je een fiets voor je werknemer, dan is de kilometervergoeding niet meer onbelast.

4. Renteloze lening

Je leent je werknemer een geldbedrag om een fiets van te kopen. De werknemer kan dit bedrag terugbetalen met de onbelaste kilometervergoeding. De vergoeding wordt dan niet uitbetaald op de rekening van de werknemer, maar gebruikt om de lening af te lossen.

Minder ziekteverzuim werknemers

Fietsen is gezond. Vooral als je werknemers veel achter hun bureau zitten, is te weinig beweging een risico. Meer fietsen past binnen een gezonde leefstijl en zorgt voor minder overgewicht, hart- en vaatziekten en depressieve klachten. Een half uur fietsen per dag vermindert de kans op diabetes bijvoorbeeld met 20%. Fietsende werknemers zijn per jaar 1,3 dagen minder ziek. Daardoor daalt je ziekteverzuim en de kosten en zorgen die daarbij horen.

Pak het slim aan

Overtuigd van de voordelen van de zakelijke fiets? Houd rekening met de volgende zaken om de overgang naar de fiets zo gemakkelijk mogelijk te maken voor je medewerkers.

Zorg voor goede fietsvoorzieningen

Maak het voor je werknemers zo prettig mogelijk om met de fiets naar de zaak te komen. Niemand heeft zin om na een fietstocht de hele dag bezweet achter zijn bureau te zitten. Overweeg daarom een omkleedruimte, al dan niet met douches. Ook de mogelijkheid om fietskleding uit te hangen is geen overbodige luxe voor de terugweg.

En dure elektrische fietsen? Die wil je personeel het liefst veilig en overdekt stallen en als het even kan nog opladen ook. Ook daar moet je dus mogelijk geld in investeren. Je kunt voor zulke investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen subsidies aanvragen.

Ten slotte een goedkope maar nuttige oplossing voor acute fietsproblemen: denk ook aan een bandenplaksetje en een fietspomp!

Communiceer over de mogelijkheden

Praat met je medewerkers over de fietsregelingen en de fietsvoorzieningen. Zo zorg je ervoor dat alle medewerkers weten wat de mogelijkheden zijn. Heb je hier hulp bij nodig? Meld je bedrijf aan via het overheidsprogramma ‘Kies de Fiets’ en krijg een gratis toolkit met promotiemateriaal toegestuurd. Je geeft met je aanmelding aan dat je je best doet om 10% meer medewerkers op de fiets te krijgen.

Wees flexibel

Eerlijk is eerlijk: soms is de fiets niet de handigste oplossing. Dat is natuurlijk afhankelijk van bijvoorbeeld de aard van de werkzaamheden, de privésituatie van je werknemer en de afstand tot het werk. Bied je personeel dus flexibiliteit. Bijvoorbeeld met een mobiliteitskaart waarmee ov, auto en fiets afwisselend te gebruiken zijn.

Wees positief

Stimuleer je medewerkers op een positieve manier om vaker de fiets te pakken. Organiseer bijvoorbeeld een competitie waarbij degene die aan het eind van het jaar de meeste fietskilometers in de benen heeft een prijs wint. Of doe mee met een spaarprogramma waarbij je medewerkers punten sparen voor iedere gefietste kilometer. Deze punten kunnen ze inwisselen voor korting of producten.

Werk samen

Ruimtegebrek, of op zoek naar iemand om de kosten mee te delen? Werk samen met je buurondernemers. Bijvoorbeeld voor het realiseren van fietsenstallingen en kleedruimtes of de aanschaf van laadpalen. Misschien is het wel een optie samen een aantal fietsen of een auto te delen.

Kies de Fiets

Het programma Kies de Fiets bestaat al sinds 2017, dus je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. In bijna elke regio zijn er organisaties die je op weg kunnen helpen. Zij kunnen bijvoorbeeld een mobiliteitsscan bij je uitvoeren. Daarmee brengen ze in kaart wat het reisgedrag van je personeel is. Daarna geven ze advies op maat over wat je kunt doen om je personeel meer te laten fietsen.

Bron: Kamer van Koophandel (KvK)

Inhoud

De CijferWijzer

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief met het laatste nieuws op
het gebied van ondernemen, financiële zaken en administratie.