Internationale handel en belangrijke vaktermen uitgelegd
Internationale handel en belangrijke vaktermen uitgelegd

Internationale handel en belangrijke vaktermen uitgelegd

Internationale handel en belangrijke vaktermen uitgelegd

Als je als ondernemer aan internationale handel doet, dan kom je ze vast wel eens tegen. Hele lastige vaktermen. Denk bijvoorbeeld aan vergunning artikel 23, crossborder e-commerce, HS-code of Incoterms. Daarom even een kort overzicht met wat belangrijke vaktermen inclusief uitleg. We beginnen makkelijk, op alfabet, met accijns.

Begrippenlijst

Accijns

Accijns is de nationale belasting die toegevoegd is op alcohol, tabak en brandstof. Ieder land hanteert zijn eigen lijst aan goederen en tarieven. Wist je bijvoorbeeld dat Duitsland accijns heeft op koffie? Spanje en Italië hebben dan weer geen accijns op wijn. Zo verschilt het bedrag per land, handig om rekening mee te houden!

Antidumpingheffing

Dumpt een leverancier van buiten de EU-goederen tegen een fors lagere prijs? Dan ‘dumpt’ hij op de EU-markt, waardoor hij een antidumpheffing betaald. Dat is een extra belasting die de leverancier dan betaalt boven op het invoerrecht. Dit wordt ook wel eens antidumprecht genoemd.

Contingent

Contingents gaat in deze context over grenzen. Maar dan op het gebied van hoeveel je van een bepaald product mag invoeren. Het kan ook te maken hebben met het maximum van het ingevoerde product dat geniet van een verlaging van invoerrechten. Maar dat noem je dan weer tarief-contingent.

Crossborder e-commerce

Je webshop verkoopt in meerdere landen? Goed bezig! Dan doe je aan crossborder e-commerce. Je verkoopt dan in landen waarin je niet gevestigd bent. Je krijgt dan ook te maken met internationale btw. Behaal je meer dan €10.000 omzet in een land? Dan moet je er btw gaan betalen over die omzet etc.

Documentair Incasso

Documentair Incasso is een betalingsvorm. Je spreekt met je klanten af welke documenten hij ontvangt. Bijvoorbeeld transportdocumenten en facturen. Je klant betaalt zodra hij de documenten in ontvangst neemt.

Douane-entrepot

Douane-entrepot is een vorm van opslaan. Je slaat ze op in een douane-entrepot in plaats van dat je ze invoert van buiten de EU. Ze komen dan onder toezicht van de douane. Wat ideaal is, want verkoop je iets buiten de EU? Dan hoef je het niet in te voeren, waardoor je invoerrechten en invoer-btw betaalt. Zo besparen beide partijen geld, want jij rekent het niet door. En de klant betaald alleen de invoerheffingen van zijn land.

Douanerechten

Je betaalt een belasting aan de douane op goederen die ingevoerd worden. Het invoerrecht, zoals douanerechten ook genoemd worden, wordt afgedragen aan de douane van de lidstaat waar ingevoerd wordt.

Douanevervoer (T1/T2)

Er is een verschil tussen intern en extern douanevervoer. Dit wordt verdeeld tussen T1 en T2. Douanevervoer is T2 en gaat over uniegoederen door landen buiten de EU. Extern douanevervoer wordt T1 genoemd. Dat gaat over het vervoeren van niet-uniegoederen binnen de EU-lidstaten. De douaneregeling zorgt ervoor dat je geen invoerrechten en btw betaalt.

Europese Economische Ruimte (EER)

De Europese Economische Ruimte is een overeenkomst tussen de 27 lidstaten, Noorwegen, Liechtenstein en IJsland. Het zorgt ervoor dat bedrijven uit de drie overige landen makkelijker hun producten en diensten kunnen aanbieden in de Europese Unie. Ze moeten wel voldoen aan de Europese regels.

HS-code

Een Harmonized System-code is een goederencode bestaande uit zes cijfers. Deze code wordt wereldwijd gebruikt voor het indelen van import- en exportproducten. Een unieke HS-code per product dus. Je mag als land de code uitbreiden met verschillende cijfers.

Incoterms®

De vastgelegde internationale leveringsvoorwaarden voor het vervoeren van goederen worden Incoterms® genoemd. Je spreekt met de Incoterms® af wie verantwoordelijk is voor de betaling van vervoer. Wie draagt het risico van schade of verlies? Belangrijke afspraken staan in de Incoterms®

Intracommunautaire levering

Lever je aan een afnemer in een andere EU-lidstaat? De leverancier en de afnemer van de goederen zijn ondernemer en hebben een btw-nummer? Dan heb je het over intracommunautaire levering.

Intracommunautaire verwerving

Een aankoop bij een leverancier die zich bevindt in een andere EU-lidstaat? Worden de producten vanuit de andere lidstaat direct naar Nederland vervoert? Beide ondernemer en een btw-nummer? Check. Dan heb je het over intracommunautaire verwerving.

Internationale sanctie

Internationale sancties zijn onderdeel van maatregelingen waarmee ongewenst gedrag gestraft wordt. Je wil landen, organisaties of personen dwingen tot aanpassen van ongewenst gedrag. Deze sancties worden vaak door de VN of EU opgelegd.

Letter of Credit (L/C)

Een internationaal betaalinstrument dat beide partijen zekerheid geeft. De Letter of Credit (L/C) is een soort verzekering, waarbij de exporteur betaald wordt nadat hij voldaan heeft aan de voorwaarden. Je gebruikt deze betalingsvorm bij grotere transacties en er zijn 2 banken bij betrokken. Hierdoor kunnen de importeur en exporteur het vertrouwen ‘verzekeren’.

One-Stop-Shop-regeling (OSS) OSS-regeling

Verkoop je goederen in de EU, waarbij je klanten geen btw-aangifte doen? Dan kun je gebruik maken van de One-Stop-Shop-regeling (OSS). De regeling is er voor bedrijven die afstandsverkopen doen. Je regelt via de OSS in 1 keer je aangifte. De aangifte wordt in eigen land gedaan en je betaalt gelijk de internationale btw die je verschuldigd bent aan andere lidstaten.

Parallelimport

Importeer je merkproducten buiten de officiële distributiekanalen om? Dan gebruik je parallelimport. Buiten de Europese Economische Ruimte (EER) heb je toestemming van de merkhouder nodig. Maar binnen de EER is het toegestaan.

Pre-shipment controle

Je kunt een inspecteur inschakelen voor een controle van je goederen. Voor als je bestelling bijna klaar is kun je een pre-shipment controle laten plaatsvinden. Dan wordt je bestelling gecontroleerd, zodat je zekerheid hebt over de goederen die je importeert.

Tender

Het is mogelijk voor bedrijven uit de EU om zich aan te bieden voor het leveren van een product of dienst. De tender is dus een soort openbare aanbesteding vanuit de overheid. De opdrachtgever kiest een offerte op basis van kwaliteit en prijs wie de opdracht krijgt.

Uniegoederen

Goederen die geproduceerd worden in de EU of eerder zijn geïmporteerd van buiten de EU worden Uniegoederen genoemd. Over deze Uniegoederen zijn nationale belastingen en invoerrechten betaald. Staan de goederen onder douanetoezicht of in een douane-entrepot? Dat noem je niet-uniegoederen. Die behoren niet tot het vrije verkeer van de EU.

Vergunning artikel 23

Je hoeft niet per se btw voor te schieten. Door gebruik te maken van een vergunning artikel 23 betaal je op het moment van invoeren geen invoer-btw. Dit geld alleen voor producten buiten de EU. Dit wordt vervolgens verrekend bij de btw-aangifte.

 

Inhoud

De CijferWijzer

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief met het laatste nieuws op
het gebied van ondernemen, financiële zaken en administratie.