0342-400639 | info@cijferadvies.nl

Op tijd uitstel aanvragen voor aangifte VPB 2021!

Vennootschapsbelastingplichtige ondernemingen die langer de tijd willen voor het doen van de aangifte vennootschapsbelasting (VPB) over het jaar 2021, moeten opschieten. Loopt het boekjaar van de onderneming gelijk met een kalenderjaar, dan moet het verzoek om uitstel uiterlijk 31 mei 2022 binnen zijn bij de Belastingdienst.

In principe moet de aangifte VPB vijf maanden na afloop van het boekjaar ingediend zijn (toolbox). Bij een boekjaar dat gelijkloopt met het kalenderjaar is dat voor 2021 (verdiepingsartikel) dus uiterlijk 31 mei 2022. Bij een gebroken boekjaar is de uiterste datum vijf maanden na afloop van het boekjaar. Dus bij een boekjaar dat loopt van 1 maart 2021 tot en met 28 februari 2022 is dat uiterlijk 31 juli 2022. Als de aangifte VPB te laat binnenkomt, kan de Belastingdienst een verzuimboete opleggen van €2.757.

Standaard vijf maanden uitstel

Ondernemingen die de datum van 31 mei niet gaan redden kunnen uitstel aanvragen voor de aangifte. Standaard geeft de Belastingdienst vijf maanden uitstel. Dat uitstel moet dan wel binnen vijf maanden na afloop van het boekjaar zijn aangevraagd. De meeste ondernemingen kunnen uitstel aanvragen via een digitaal formulier in Mijn Belastingdienst Zakelijk. Soms is het verplicht om een ander formulier te printen en per post op te sturen naar de fiscus. Dit is bijvoorbeeld het geval als het boekjaar niet gelijkloopt met het kalenderjaar of als er een uitstel van langer dan vijf maanden nodig is.

Bron: BV Rendement

De CijferWijzer

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief met het laatste nieuws op het gebied van ondernemen, financiƫle zaken en administratie.