Met name Vpb en btw zorgen voor toename belastinginkomsten overheid

De overheidsinkomsten stegen het eerste halfjaar met 12%, oftewel €22 miljard ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Ruim €17 miljard van de toename kwam uit belastingen en wettelijke premies. Met name de vennootschapsbelasting en de btw droegen bij aan deze toename, respectievelijk met bijna €7 miljard en bijna €5 miljard. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de overheidsfinanciën.

Lees meer »

Nederland hamert op snelle invoering minimumtarief VPB

De invoering van een minimumtarief van 15% in de vennootschapsbelasting (VPB) in de Europese Unie dreigt in het slop te raken. Nederland en nog vier Europese lidstaten voeren daarom de druk op om voort te maken.
De internationale gemeenschap heeft vorig jaar afspraken gemaakt over de belasting van grote multinationals. Bijna 140 landen hebben toen hun handtekening gezet onder een plan dat uit twee pijlers bestaat (artikel).

Lees meer »

Winstgrens voor laag VPB-tarief terug naar €200.000

Ondernemingen kunnen maar kort genieten van de fikse verhoging van de winstgrens voor het lage tarief in de vennootschapsbelasting (VPB). Dit jaar geldt het tarief van 15% tot €395.000 winst. Maar in de Voorjaarsnota wordt de winstgrens vanaf 2023 weer verlaagd naar €200.000.
Het kabinet komt in de Voorjaarsnota met flinke belastingingrepen om tegenvallers in de begroting op te vangen. Het verlagen van de winstgrens levert €1,3 miljard op. Want ondernemingen komen vanaf 2023 dus weer eerder terecht in het hoge VPB-tarief van 25,8%. Er zijn overigens nog geen wijzigingen in de tarieven zelf voorgesteld.

Lees meer »

Wetsvoorstel Belastingplan 2023

Het Belastingplan 2023 en overige Prinsjesdagstukken zijn op dinsdag 20 september 2022 door minister Kaag aangeboden aan de Tweede Kamer. Het pakket Belastingplan 2023 bestaat uit zeven wetsvoorstellen

Lees meer »

De CijferWijzer

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief met het laatste nieuws op
het gebied van ondernemen, financiële zaken en administratie.